Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

”Ska sjuksköterskor förpassas till lärlingsutbildningar?”

Peter Carpelans (M) förslag väcker frågetecken hos specialistsjuksköterskorna. Vill han med förslaget att förlägga specialistutbildning i landstingens regi frånta sjuksköterskor en högskoleexamen med erkänt hög kvalitet, skriver specialistsjuksköterskan Päivi Vilkkavaara.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:

Med enorm sorg betraktar jag Peter Carpelans (M) förslag om förändring från nuvarande akademiska utbildningen av specialistsjuksköterskor, till verksamhetsförlagt utbildning i landstingets regi. Förslag som landat hos regeringen i höst.

Att kalla detta förslag för kompetensförsörjningsstrategi väcker för tillfället en del huvudbry hos landets specialistsjuksköterskor, när det hela med närmare eftertanke kan komma se ut som kompetensförsörjningshaveri. 

Päivi Vilkkavaara, Specialistsjuksköterska i anestesi- och intensivvård.

Enligt planen ”behövs möjligheten till en akademisk karriär säkras”. På vilket sätt ska det ske i landstingets regi och under verksamhetsförlagd utbildning?

I dagens läge existerar redan uppdragsutbildningar, som landstinget köper av olika högskolor.

Varför ändra på detta och vad är tanken med att föra utbildningen helt över till landstinget? Utom att man kan skymta en tanke om avveckling av specialistutbildningen från akademin.

Hur kan denna nya utbildning ”på ett bättre sätt tillgodose hälso- och sjukvården med subspecialiserade medarbetare”? Och vad menas med detta? Finns det en vilja att förpassa oss sjuksköterskor tillbaka till lärlingsutbildningar?

Vi sjuksköterskor/ specialistsjuksköterskor har kämpat länge och intensivt för att uppnå akademin och därmed rätten till forskning inom vårt fält. Vårt holistiska synsätt i omvårdnaden och vår forskning som bland annat undersöker patientens erfarenheter och upplevelser kompletterar läkarens medicinsk naturvetenskapliga forskning och väver ihop komplexiteten som en människa är. Allt för patienternas bästa.

En rad forskningsresultat visar att sjuksköterskors utbildningsnivå är en investering för verksamheten och minskar mortaliteten hos patienter, till exempel RN4Cast.

Kliniska färdigheter är självklart viktiga, men med vetenskaplig förankring. I dagens sjukvård brister kliniska träningsmoment ofta på grund av brist på erfaren personal.

I själva verket finns det erfarna specialistsjuksköterskor, likväl som det finns erfarna grundutbildade sjuksköterskor. 45 000 sjuksköterskor/specialistsjuksköterskor har lämnat vården och arbetar med annat. Det är även vanligt förekommande att specialistsjuksköterskor med lång erfarenhet arbetar på andra avdelningar eftersom de erbjuds högre löner. Lönen skiljer sig inte nämnvärt mellan grundutbildad och specialistutbildad sjuksköterska och därmed saknas motivation att vidareutbilda sig.

Specialistsjuksköterska är en skyddad yrkesbeteckning med specialistsjuksköterskeexamen, med examensrätt som endast högskolor och universitet har. Yrket är erkänt med hög kvalitet internationellt. Har Peter Carpelan planer på beröva oss specialistsjuksköterskor den rätten?

Relaterat material
”Låt sjuksköterskornas specialistutbildning likna läkarnas”
”Ny strategi för att möta personalbristen i vården”

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler