Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Liten skillnad mellan bröst och bröst

Runt implantat eller ett droppformat? Till och med plastikkirurger och plastiksjuksköterskor har svårt att se skillnad när de ska gissa vilken typ av bröstimplantat ett antal kvinnor fått inopererade, visar en ny studie.

Annons:

Kirurgerna och sjuksköterskorna fick titta på bilder av 30 kvinnor före och efter en bröstförstoring. Hälften av kvinnorna hade fått runda implantat, vilket är det allra vanligaste. Resten hade fått de allt mer populära – och dyrare – droppformade varianterna. De kallas även anatomiska implantat och sägs ge en mer naturlig bröstform.

Men det var svårt för deltagarna att avgöra vem som fått vilken typ av implantat, enligt studien i tidskriften Plastic Reconstructive Surgery. Svaren skiljde sig inte bara åt deltagarna emellan. Samma deltagare svarade annorlunda när de fick se bilderna igen vid ett senare tillfälle.

Forskarna bakom studien anser därför att det inte är motiverat att rutinmässigt använda sig av de anatomiska implantaten. Särskilt eftersom de också löper en större risk än de runda att rotera inne i bröstet.

Kommentarer