Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

”Blind häxjakt på vinster i välfärden”

Jakten på vinster i välfärden har blivit en häxjakt som knuffar 4500 välfärdsföretag allt närmare stupet, skriver liberaler från flera landsting och regioner.

Annons:

Debattörerna

Lina Nordquist, regionråd (L) Region Uppsala

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) Stockholms län

Gilbert Tribo, gruppledare (L) Region Skåne

Anna Ågerfalk, landstingsråd (L) Örebro län

Helena Hagberg, landstingsråd (L) Västmanlands län

Ingeborg Wiksten, gruppledare (L) Västernorrlands län

Marianne Normark, gruppledare (L) Västerbottens läns landsting

Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) i Stockholms län

Vi måste enas om att det viktiga för en patient inte är om någon tjänar pengar, utan om vården är så bra den kan bli för våra gemensamma resurser.

För snart sex år sedan kom skrämmande rapporter om vanvård på äldreboenden – först privata, sedan kommunala. Det ledde till en sund skärpning av tillsyn i äldreomsorgen och skärpta regler för skatteplanering, men också till rykten om att blöjor vägs för att tjäna pengar och därmed en infekterad debatt om vinster.

”Nu räcker det. Festen är slut. Dags för er att dra”, sade ett S-kommunalråd om välfärdsföretagen på ett partimöte. När kommer S be byggsektorn packa ihop och dra? Förmodligen aldrig. Socialistisk välfärd kan nämligen sammanfattas så här:

 • Företag som bygger vårdcentraler får göra vinst.
 • Företag som levererar mammografiutrustning, kanyler och datorer får göra vinst.
 • Företag som levererar kompresser och läkemedel får göra vinst.
 • Företag som tillverkar ambulanser får göra vinst.
 • Företag som tvättar fönster eller sjukhuskläder får göra vinst.
 • Företag som säljer elektricitet får gå med vinst.
 • Bara de människor som vårdar patienter ifrågasätts. Om de startar ett företag får det inte gå med vinst.

LO säger inte NEJ till all vinst på skattemedel i vård och omsorg. Man vill bara kväva de människor som träffar patienter. Tur visserligen – annars skulle byggföretag förmodligen sluta bygga vårdcentraler, tvättföretag tvätta annat än sjukhusfiltar och restauranger inte laga patientmat, utan annan mat, som de kunde göra vinst på.

Vinster är oviktiga. Kvalitet är allt. Vad vi måste motarbeta är offentlig sektors förluster. SKL uppskattar att vårdrelaterade infektioner, undernäring och trycksår kostar åtta onödiga miljarder varje år. Dyra slantar där varje krona innebär ökat lidande.

På många håll går skatt till tung toppadministration som lägger mer pappersjobb på sjukvårdspersonalen, istället för till vårdnära administratörer som avlastar. Märkliga regelverk äter tid, utan att ge ökad kvalitet. Innovation bromsas. Över hela landet schemaläggs dessutom vissa yrkesgrupper på tider där andra yrkesgrupper fattas, så att ingen kan göra sitt jobb riktigt bra. Klok effektivisering av välfärden skulle enligt en ESO-rapport kunna spara 30 miljarder varje år.

Dåliga it-system och dåtidens sjukvård tar upp dyrbar tid och ökar personalomsättningen. En rapport av McKinsey, E-hälsomyndigheten, Socialdepartementet och forskare visar att klok digitalisering ger bättre vård och kan spara 180 miljarder per år.

Ställ dessa siffror mot 4,5 miljarder per år i vinst för Sveriges alla företag inom vård och omsorg. Vad bör vara i fokus?

Patienter har rätt till god vård och vi behöver fler, inte färre, som erbjuder den vården. Där borde fokus i välfärdsdebatten ligga. De verkliga hoten mot välfärden är det offentligas svarta hål av dålig organisation, vårdköer och brist på strategi, kombinerat med en blind jakt på ett vinstproblem som inte finns.

Kommentarer

 • Sven Román 2017-01-05 17:22:26

  @Läkare, ff: Reepalus förslag slår framför allt mot små privata vårdgivare, och det tycker jag är mycket olyckligt. Jag har alltid uppskattat småföretagsamhet, är helt övertygad om att det ofta är ett mycket sunt entrepenörskap, småföretagare tar ett stort ansvar och lägger ner sin själ i arbetet och kvaliteten blir ofta mycket hög.

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2017-01-05 17:15:50

  @Läkare: Jag håller med dig i båda dina synpunkter, att ge vård är något annat än att bygga åt vården och behöver kontrolleras, och Reepalus förslag att minimera vinsten till 7 procent är inte alls bra. Det är också alldeles riktigt att totalt sett är det betydligt större problem inom den offentliga vården än inom den privata. Det är möjligt att det inte ska vara något vinsttak alls, men jag är inte helt säker, för jag tror det blir problem med kontrollen. IVO är ju idag tillsynsmyndighet och de sköter kontrollen av till exempel Lex Maria-ärenden erbarmligt dåligt. De borde få högre anslag och organisera sitt arbete på ett helt annat sätt, till exempel gå tillbaka till det arbetssätt som rådde till 2005 då Socialstyrelsen, dåvarande IVO, själv utredde Lex Maria-ärenden, istället för att som idag låta vårdgivaren göra detta. Om inte IVO förändras radikalt och får betydligt mer muskler är det lika bra att skrota myndigheten, för då är den fortsatt bara ett spel för galleriet.

 • Läkare 2017-01-05 14:50:33

  Kära politiker, sluta jämföra att bygga och göra saker med sjukvård. Att vinst är ok håller jag med om men sjukvård är en "produkt" som inte lyder under samma marknadslagar som att sälja en kanyl. Därför behövs ett annan nivå av kontroll och reglering. Att demonisera privata sjukvårdsföretag som Reepalu-utredningen är en jätteskandal där politisk agenda göms i dimridåer. För många är det mer ok att slösa obegränsat med miljarder kronor i dåliga offentliga verksamheter än att ett fragment av dessa tas ut i vinst. Skribenterna har rätt i att debatten helt kantrat. Debatten borde inte ligga i ägarfrågan utan i kontroll/kvalitet av utförarna. Jäv: Ägare av liten privat läkarmottagning med mindre än 7% i vinst

 • Nils 2017-01-05 08:21:20

  Om ni inte klarar av av leda och styra den offentliga sjukvården kanske ni ska sluta inom politiken och börja arbeta inom den privata som flera av era kollegor gjort.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!