Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

SVT:s Dokument inifrån skildrade Paolo Macchiarinis operationer i Ryssland i dokumentären Experimenten. Paolo Macchiarini, Julia Tuulik vaknar efter operation.

SVT:s Dokument inifrån skildrade Paolo Macchiarinis operationer i Ryssland i dokumentären Experimenten. Paolo Macchiarini, Julia Tuulik vaknar efter operation. Bild: Conan Fitzpatrick/SVT

Macchiarini anmäld på nytt

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini har anmälts igen av visselblåsarna.

Annons:

Nu anklagas han för att ha sökt tillstånd i Ryssland med hjälp av falska uppgifter från operationer han utfört i Sverige, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Turerna kring Paolo Macchiarini tycks aldrig ta slut. I mitten av december i fjol anmäldes han till Karolinska institutets rektor. Den gjordes av två av hans tidigare läkarkollegor vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. De var även med och gjorde en anmälan mot honom 2014.

Den nya anmälan tar upp en vetenskaplig presentation som ledde fram till att Paolo Macchiarini fick forskningspengar och tillstånd i Ryssland för operationer.

– Syftet är att få även ryska myndigheter att inleda en process mot Paolo Macchiarini, säger Matthias Corbascio, en av anmälarna, till SVT.

Presentationen bygger på patientdata från Macchiarinis operationer i Sverige. Dokumentet är signerat vid en tidpunkt då han anses ha haft full kunskap om att de syntetiska luftstruparna inte fungerade.

– Han baserade ansökningarna på data som är genererade i Stockholm och den datan är falsifierad. Då har ju han utfört ett bedrägeri mot de ryska myndigheterna, säger Corbascio till TT.

Karolinska institutet har ännu inte informerat ryska myndigheter om den nya anmälan.

SVT:s dokumentär Experimenten granskade Paolo Macchiarinis operationer och verksamhet i Sverige såväl som i Ryssland. Ev av patienterna var Julia Tuulik, som avled efter att ha fått en konstgjord strupe.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt
Här är listan över alla utredningar

Kommentarer