Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Dålig effekt av årets influensavaccin

Årets influensavaccin fungerar dåligt, visar färska siffror från Stockholm. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent.

Annons:

Influensasäsongen är i gång igen efter helgerna och den väntas nå sin topp denna eller nästa vecka. Åtminstone i Stockholm.

Det säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting, till TT.

– Det har varit väldigt tungt på sjukhusen under storhelgerna. Många har varit lediga samtidigt som vi haft många sjuka.

Dessutom verkar det som att årets influensavaccin fungerar ovanligt dåligt, att döma av färska siffror från Smittskydd Stockholm. Bland dem som är 65 år eller äldre och som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten 28 procent. Och bland dem som har underliggande sjukdomar är den bara 24 procent, oavsett ålder. Det innebär att risken att drabbas av influensa som kräver sjukvård är 28 respektive 24 procent lägre om du är vaccinerad, jämfört med om du är ovaccinerad.

– Det säger alltså inget om hur skyddseffekten är totalt sett. Å andra sidan är det bland dem som söker sjukvård och som riskerar att bli svårt sjuka som skyddseffekten behöver vara så bra som möjligt, säger Åke Örtqvist.

Statistiken bygger på 1 234 laboratorieverifierade fall, och siffror från Finland visar på liknande effekt, säger han.

På grund av den dåliga skyddseffekten uppmanar Smittskydd Stockholm nu läkarna att vara frikostiga med influensaläkemedlet Tamiflu till riskgrupper med influensalik sjukdom, oavsett om patienten är vaccinerad eller inte.

– Om antivirusbehandling sätts in tidigt i förloppet minskar risken för svår sjukdom, samtidigt som antalet sjukdagar minskar. Smittsamheten blir också lägre, säger Åke Örtqvist.

Men trots att effekten är dålig tycker Örtqvist att landstingens vaccinationskampanjer är mödan värd.

– Vissa år skyddar vaccinet bättre än andra. Men en skyddseffekt på 30 procent innebär ändå att var tredje inte drabbas av sjukdom, samtidigt som vi vet att det finns en överdödlighet på grund av influensan. Varje år dör mellan 3 000 och 4 000 svenskar som inte hade dött annars, säger han.

Kommentarer

 • dr Sann 2017-01-11 14:55:57

  Är det alltså lika effektivt som vaccinering att ta sig an en örtkvist av exv. Sambucus (fläder)? Vore intressant att jämföra.

 • P T 2017-01-10 15:28:33

  dr Sann: Virusinfektioner brukar sällan bry sig om förväntanseffekter, så placeboeffekten är ganska irrelevant i sammanhanget. Visserligen verkar det vara en liten effekt, men ändock en verklig effekt.

 • dr Sann 2017-01-09 19:58:16

  Visad effekt befinner sig alltså under placeboeffekten. Cochrane har uppenbarligen rätt i att det saknas evidens för influensavaccineringens effekt! Big business, anyway!

 • Justus 2017-01-09 12:21:47

  Det stämmer med raporter från andra håll. Nedan länk till ett just pågående fall där nästan hälften av de influensaavlidna på ett vårdhem var vaccinerade: http://c.leprogres.fr/rhone/2017/01/08/six-des-13-residents-d-une-maison-de-retraite-decedes-de-la-grippe-etaient-vaccines Mera forskning behövs runt influensaskydd.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!