Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Nya turordningsregler för sjuksköterskor

Nya regler gör turordningskretsarna mindre för Vårdförbundets medlemmar. Det försämrar anställningstryggheten, menar förbundets ordförande.

Annons:
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
Bild: Ulf Huett

De nya reglerna som gör turordningskretsarna mindre avtalades egentligen i somras mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Ändringen gjordes i de så kallade allmänna bestämmelserna, och gäller därför alla fackförbund i offentlig sektor. Så när Vårdförbundet och SKL slöt ett nytt avtal i slutet av förra året, fick Vårdförbundet de nya reglerna på köpet, skriver Vårdfokus.

Tidigare har en turordningskrets varit en kommun, en region eller ett landsting. Numer räknas en till tre arbetsplatser till en krets.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, är kritisk till att Kommunal inte diskuterade saken med de andra förbunden innan de slöt överenskommelsen.

– Det här är inget vi tycker om. Men ändringen var redan gjord och det är jag kritisk emot, säger hon till Vårdfokus.

När en situation med uppsägningar på grund av arbetsbrist uppstår, delas anställda in i turordningskretsar. I regel sägs de med kortast arbetstid inom en turordningskrets upp först, förutsatt att andra med längre anställningstid kan överta deras uppgifter.

Sineva Ribeiro menar att förändringen allvarligt försämrar anställningstryggheten. Men eftersom övertalighet inte är något större hot för Vårdförbundets medlemmar ser hon inga akuta risker.

Relaterat material
Mer återhämtning i nytt avtal

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler