Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

 

Kramande robot testas vid hjärtsvikt

En mjuk robot som omsluter hjärtat och får det att slå kanske kan bli en framtida terapi mot hjärtsvikt. Hittills har tekniken testats på grisar, enligt en ny studie i Science Translational Medicine.

Annons:
Lars Lund är docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
Bild: Ulf Sirborn

– Att ha en typ av handske som griper tag runt hjärtat och efterapar dess naturliga rörelse – det är en väldigt elegant idé, säger Lars Lund, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.  

I Sverige lever ungefär 200 000 personer med hjärtsvikt där hjärtmuskelns funktion är nedsatt. I väntan på transplantation kan patienterna få en mekanisk hjärtpump som underlättar för blodet att pumpas till aorta eller lungartären.

– Pumparna är jättebra men begränsas av att de måste opereras in i hjärtat, vilket kan orsaka infektioner. Eftersom pumpen har kontakt med blodet ökar också risken för blodproppar, säger Lars Lund.

Men nu kan amerikanska forskare ha listat ut ett sätt att komma runt dessa problem. De har tagit fram en så kallad mjuk robot av silikon som efterliknar den yttre hjärtmuskelvävnaden. Enkelt beskrivet är det ett tunt fodral som omger nedre delen av hjärtat. I silikonfodralet finns små mekaniska anordningar som använder komprimerad luft för att roboten ska kontrahera och vridas på ett sätt som hjärtat brukar göra. Hjärtmuskeln får därmed hjälp att slå utan att fodralet är i kontakt med blodomloppet.     

När tekniken testades på två grishjärtan utanför kroppen slog de på ett sätt som efterliknande hjärtats naturliga rörelse. Vid försök inuti kroppen på sex andra grisar hjälpte roboten till att återfå ett normalt blodflöde hos samtliga djur efter en hjärtinfarkt.

Fodralet är justerbart och kan anpassas för varje enskild individ. Om exempelvis den vänstra sidan av hjärtmuskeln är nedsatt kan roboten ställas in för att ge extra assistans just där, skriver forskarna. Intensiteten kan också justeras utifall patientens hjärta skulle bli bättre eller sämre med tiden. Fodralet fäster med hjälp av bland annat suturer och sugkraft. Mellan hjärtat och fodralet finns också en särskild gel som minskar friktionen.

Det finns dock vissa frågetecken kring tekniken, menar Lars Lund.

– För mig är det oklart hur strömtillförseln ska ske eftersom roboten måste få ström på något sätt. Andra problem är att operationen kan bli ganska omfattande och orsaka ärrbildning i bröstkorgen som kanske försvårar en framtida transplantation, säger han.  

Forskarna skriver att det krävs fler studier innan roboten kan testas på människor, men påpekar att deras fynd är ett viktigt första steg på vägen.

Läs mer i abstract:

Källa till videoklippet: Ellen Roche/Harvard University

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler