Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Här konkurrerar apoteken med sina senaste koncept

I jättegallerian Mall of Scandinavia har tre apotekskedjor valt att placera tre av sina mest högprofilerade apotek. Den hårda konkurrensen ställer extra krav på de anställda.

Annons:

För drygt ett år sedan öppnade den hypade gallerian Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm. Köpcentrumet är det största i Sverige med 224 butiker och en total yta på 100 000 m2.

Apoteket AB, Kronans Apotek och Apotek Hjärtat har alla tre varit med sedan gallerian slog upp portarna den 12 november 2015. Vid öppningen var det kaos. Det var trängsel och besökare som svimmade av trycket från alla människor som ville in.

När Dagens Apotek är där en vanlig vardag strax före lunchtid är det betydligt lugnare. Affärerna är inte tomma, men de är långt från fulla.

På nedervåningen ligger Apotek Hjärtat och Apoteket AB snett mittemot varandra. Konkurrensen om kunderna är påtaglig.

– Det ska fort, får kunderna vänta går de över till Hjärtat, säger Anna Söderlund, apotekstekniker på Apoteket AB.

Apoteket AB har sitt senaste koncept i fråga om inredning i gallerian. På så vis sticker det här apoteket ut från kedjans andra.

– Jag tror att det här apoteket känns modernt, säger apotekschefen Maria Schenning.

Men även om apoteket har kedjans senaste design och känns väldigt rent och nytt är det hos grannen mittemot som flest för apotek ovanliga grepp finns.

Hos Apotek Hjärtat i gallerian finns alla de koncept som kedjan har. Den som önskar kan här ta hål i öronen, beställa en smoothie eller besöka en sjuksköterska i den tillhörande Minutkliniken.

Ahmad Pirizadeh, som år 2014 blev utsedd till Årets apotekschef av kedjan, leder apoteket som också är Hjärtats flaggskepp.

– Konkurrensen har kommit för att stanna, konstaterar han.

Likt apotekscheferna på de andra apoteken i gallerian betonar han att apoteken samarbetar vad gäller receptkunderna.

– Vi ringer till varandra om vi saknar ett läkemedel som en kund behöver. Men på de andra varorna är det konkurrens.

Ibland hörs en kritik både bland folk i allmänhet och från farmaceuter om att det har blivit för mycket annat än läkemedel på apotek.

Är det här en kritik ni får höra?

– Vi får mest positiv feedback från våra kunder. De kommenterar att det är fint här. Vad gäller kollegor har inte heller någon sagt något negativt till mig om det, säger Ahmad Pirizadeh.

Apoteksteknikern Hani Mirzaie får också mest höra positiv feedback om apoteket. Hon säger att det blir roligare att arbeta med alla de tjänster som apoteket erbjuder och nämner öronhåltagning som ett exempel.

– Första gången jag skulle göra hål i örat på en kund var jag så nervös. Nu sker det per automatik. Att få lära sig göra nya saker som vi får här är kompetensutveckling, säger hon.

Hon tycker också att det är kul att det händer mycket på apoteket. Som när de höll SM i plankan inne på apoteket.

Går man några steg till i gallerians bottenplan kommer man till Kronans Apotek. Utifrån ser det ut som en stor välordnad skönhetsbutik. Det är en av Kronans två apotek med konceptet Care & Beauty där kedjan har utökat sitt sortiment av skönhetsprodukter och hudprodukter.

Sofie Olsson är ny chef där sedan november förra året. Tidigare var hon chef inom Espressohouse.

– Vi satsar mycket på skönhet och hudvård. Vi har tre hudterapeuter och en make-upartist, berättar hon.

Hon poängterar att det är viktigt för henne och personalen att upplysa kunderna om att det samtidigt är ett vanligt apotek där man kan hämta ut recept.

Samtliga apotekschefer och anställda som Dagens Apotek talar med säger sig till största delen uppskatta konkurrensen.

– Det blir viktigare att behålla kunderna. Det bästa sättet att göra det är bra bemötande. Vi har också haft ett öppethållandekrig med Hjärtat, berättar Anna Söderlund på Apoteket AB.

– Vi förlängde våra öppettider så att vi öppnar klockan 9 och stänger klockan 21, då gjorde de också det, berättar hon. 

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Mer smink på kundens begäran
Apoteket som aldrig stänger

Kommentarer