
Göran Stillberg och Jan Ulfberg, leg läkare Örebro.

Göran Stillberg och Jan Ulfberg, leg läkare Örebro.
”Avskaffa kravet att sjukintyg ska vara utfärdat av läkare”
Det borde räcka med att Försäkringskassans tjänsteman fattar beslut efter ansökan av patienten och vid behov tar in journalanteckningar inför beslut, skriver två läkare i en debattartikel.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Vårt land har aldrig haft så många läkare som nu! Trots det är det stora vakanser framför allt inom primärvården. Patienterna har svårt att erhålla tid, och många klagar på att ”de aldrig får träffa samma läkare”.
Distriktsläkare slutar och en del arbetar som så kallad ”stafettläkare” eller ”hyrläkare”. Man arbetar då på en vårdcentral en tid och sedan åker man vidare till nästa. Det är säkert ett fenomen som har många orsaker, men en viktig orsak till stafettläkarsituationen tror vi är att doktorerna på en vårdcentral upplever arbetet med sjukintygen som betungande och meningslösa.
“Sjukskrivningsprocessen har blivit alltför komplicerad och de människor som söker vård och upplever sig inte kunna arbeta är väldigt många.”
Oavsett hur mycket tid och energi som läggs ned på författande av sjukintygen så är det ju Försäkringskassan som ”bestämmer i alla fall” om sjukpenning ska utgå. Ofta begär Försäkringskassan kompletteringar och förtydliganden av intygen, vilket skapar ett inte obetydligt merarbete för intygsutfärdande doktor. Vi erfar att erfarna vårdcentralsläkare måste lägga upp till 50 procent av sin veckoarbetstid på patienter kopplat till sjukskrivningar. Den tiden tar tid av övriga vårdbehövande!
Sjukskrivningsprocessen har blivit alltför komplicerad och de människor som söker vård och upplever sig inte kunna arbeta är väldigt många. Att bedöma detta är inte lätt och orsakerna är inte alltid rent medicinska, utan sannolikt multifaktoriella. Att försöka vända på utvecklingen genom att försöka få fram bättre underlag via läkaren och bromsa kostnadsutvecklingen på detta sätt är en utopi. Det kränker både patient, läkare och försäkringskassetjänsteman, som inte får fatta beslut annat än på intygets innehåll.
Vi föreslår: Avskaffa kravet på sjukintyg utfärdat av läkare. Det borde räcka med att Försäkringskassans tjänsteman fattar beslut efter ansökan av patienten och vid behov tar in journalanteckningar inför beslut. Patienten söker alltså själv sjukpenning på grund av sjukdom. Detta förfaringssätt skulle bespara alla parter, patient, läkare och Försäkringskassan onödig byråkrati på grund av meningslöst och frustrerande dubbelarbete.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.