Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

NYÖPPNAT. Sjuksköterskan Maria Hjorth i Falun har startat en mottagning för att stödja patienter med levercirros.

NYÖPPNAT. Sjuksköterskan Maria Hjorth i Falun har startat en mottagning för att stödja patienter med levercirros. Bild: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Hon forskar på sjuksköterskeledd mottagning

Den som har idéer som kan utveckla vården måste vara utrustad med tålamod. Maria Hjorth har startat en sjuksköterskeledd mottagning som nu utvecklats till ett forskningsprojekt.

Annons:

Nätverk för skrumpleverintresserade

  • Sjuksköterske­ledda mottagningar som riktar sig till patienter med skrumplever finns på en handfull ställen i landet.
  • Maria Hjorth har, genom Svensk sjuksköterskeförening, varit med och bildat ett nätverk för sjuksköterskor som intresserat sig för den här patientgruppen.

Som sjuksköterska på medicin­kliniken på Falu lasarett upp­levde Maria Hjorth att patienter med lever­cirros, skrumplever, behövde mer stöd och omvårdnad än vad de fick i öppenvården.

– Det här är en patientgrupp som inte hörs så mycket. Det är vanligt med skamkänslor vid lever­sjuk­domar trots att de inte alltid har samband med missbruk. Akuta komplikationer orsakar inläggning på sjukhus. Men med bättre uppföljning i öppenvården och motiverande samtal kan följsamheten till egenvård och läkemedel bli bättre. Kanske kan även vårdbehovet minska, säger Maria Hjorth.

I samband med sin specialistsjuksköterskeutbildning i medicin samlade hon kunskap kring sin idé och förberedde sig för att kunna starta en sjuksköterskeledd mottagning i Falun.

– Jag fick mer kött på benen under min specialistutbildning och samlade evidens. Jag fick också kontakt med Uppsala universitet, där jag nu är doktorand.

Under 2014–2015 bedrev Maria Hjorth en sjuksköterskeledd mottagning för patienter med levercirros, som en pilotstudie i Falun. Utöver läkar­besöken erbjöds patienterna att få träffa Maria Hjorth en eller ett par gånger i månaden.
Resultaten visar att patientens kunskap om sin sjukdom och följsamhet till medicinering blev bättre.

Nu har Maria Hjorths arbete vuxit till ett bredare forskningsprojekt med sjuksköterskeledda mottagningar även i Uppsala och Örebro. De tre mottagningarna ska bedrivas enligt samma metodik och därefter utvärderas vetenskapligt.

– Det finns inte så mycket forskning på patienter med levercirros, så det känns viktigt och spännande, säger Maria Hjorth.

Hon tycker att den som har en idé som kan utveckla vården ska ta hjälp.

– Det finns ju stöd att få. En vårdutvecklare på medicinkliniken uppmuntrade mig att testa min idé. I Landstinget Dalarna finns möjligheter att göra något av de idéer man har. Men det kan ta lite tid. Man får ha tålamod, säger Maria Hjorth.

Till en början finansierades projektet av externa medel, men efter pilotstudien beslutade kliniken att leversjuksköterskemottagningen ska vara kvar.

Bemötandet från läkare och andra inom sjukvården har varit positivt, enligt Maria Hjorth.

– Är man påläst och har belägg för vad man säger så blir man lyssnad på. Jag har fått stöd från läkarhåll eftersom även de har sett att patienter med levercirros behöver mer omvårdnad i öppenvården än vad de erbjudits.

– Det är ett bubblande intresse, nu är det många som vill starta liknande mottagningar, berättar hon.

I dag kombinerar Maria Hjorth halvtidsforskning med kliniskt arbete där hon nu har ytterligare en sjuksköterska som kollega på mottagningen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler