Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Livmoderhalscancer kartläggs i ny genanalys

Den hittills största genanalysen av livmoderhalscancer avslöjar flera nya undergrupper som skulle kunna behandlas med målriktade terapier, enligt en ny studie i Nature.

Annons:

Det är ett internationellt forskarlag som har analyserat 178 primära tumörer i livmoderhalsen. De fann att fler än 70 procent hade mutationer i en eller två signaleringsvägar som kallas TGFbeta och PI3K/MAPK. Forskarna fann också att en del tumörer saknade spår av hpv, humant papillomvirus. Det är en virusgrupp som anses ligga bakom nästan alla fall av livmoderhalscancer. 

Enligt resultaten upptäcktes åtta tumörer som molekylärt liknade endometriecancer, alltså cancer i livmoderslemhinnan. Majoriteten av dessa var inte infekterade av hpv och samtliga hade mutationer i tre särskilda gener. Forskarna fann också att flera tumörer bar på okodade sekvenser kopplad till genen BCAR4. Liknade sekvenser har identifierats vid bröstcancer och i dessa fall har läkemedlet Tyverb (lapatinib) visat god effekt.

Fynden bäddar för att vissa tumörer i livmoderhalsen skulle kunna behandlas med lapatinib, skriver forskarna. De fann även flera andra mutationer där dagens immunterapier kanske kan ha effekt. Forskarna påpekar att det krävs ytterligare studier på området, exempelvis för att se om behandlingssvaret skiljer sig mellan tumörer i livmoderhalsen som är hpv-positiva respektive hpv-negativa. Forskarlaget ingår i nätverket Cancer Genome Atlas som stöds av den amerikanska hälsomyndigheten National Institutes of Health.

Läs mer i abstract:

Kommentarer