Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Skåne sätter p för projekt med taligenkänning

Efter minst 7,4 miljoner skattekronor lägger Region Skåne nu ner projektet med automatskrivna journaler.

Annons:

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att regionen var först ut i landet med sitt taligenkänningsprojekt. Tanken var att ett taligenkänningssystem skulle skriva ner journalanteckningar simultant med att de dikterades och att det i sin tur skulle kapa tiden från diktering till färdig journal med flera dagar.

”Du ser texten framför dig på skärmen när du dikterar, det går fruktansvärt snabbt”, sade Matz Widerström, medicinsk rådgivare i Region Skåne och ordförande i taligenkänningsprojektets styrgrupp till Dagens Medicin då.

I dag är han upptagen och kan inte kommentera Sveriges Radio P4 Malmöhus nyhet att projektet skrotas. Enligt radion har regionen betalt minst 7,4 miljoner kronor till leverantören av projektet, till det ska läggas den tid som regionens läkare och sekreterare lagt ner.

Anledningen till att taligenkänningsprojektet skrotats rapporteras vara de brister som upptäcktes i samband med att systemet testades och den tid som det tog för leverantören att åtgärda dessa. Enligt regionen var systemet bland annat allt för beroende av regionens journalsystem. Leverantören Max manus lyfter å sin sida fram problemet med att pilotprojektet hamnade i Trelleborg, som enligt radion ska ha beskrivits som en turbulent plats som saknade ordentlig ledning för att genomföra en verksamhetsförändring.

Relaterat material
Skåne inför taligenkänning i journalen

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler