Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ett team med 13 kirurger opererade kvinnan i flera timmar.

Ett team med 13 kirurger opererade kvinnan i flera timmar. Bild: Thinkstock

Kvinna var utan lungor i sex dagar

Kvinnan var dödligt lungsjuk och behövde en akut transplantation. Men utan några tillgängliga organ tvingades läkarna till ett drastiskt beslut – man plockade ut hennes sjuka lungor ändå.

Annons:

Den unga patienten fick alltså leva utan lungor i sex dagar innan hon transplanterades, rapporterar den brittiska tidskriften The Guardian. Kvinnan var drabbad av en svår lunginfektion och vid ankomsten till sjukhuset i Toronto, Kanada, hade hon bara timmar kvar att leva. Det ledde till den drastiska proceduren som sannolikt aldrig genomförts tidigare, menar läkarna bakom ingreppet.

Deras förhoppning var att källan till infektionen skulle ge med sig om båda lungorna togs bort. Ett team med 13 kirurger opererade kvinnan i mer än nio timmar, och ungefär 20 minuter efter att lungorna tagits bort normaliserades blodtrycket. Hon fick bland annat en konstgjord lunga i väntan på transplantationen som blev lyckad.  

Kommentarer