Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Rikssjukvården försvinner

Rikssjukvården ska försvinna och ersättas av en ny modell för nivåstrukturering av den högspecialiserade vården.

Annons:
Gabriel Wikström.
Bild: Riksdagsförvaltningen

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en arbetsprocess för hur dagens rikssjukvård ska fasas ut och ersättas av en ny modell för nivåstrukturering av den högspecialiserade vården.

”En väl fungerande process för nivåstrukturering är viktigt för patientsäkerheten. Det här uppdraget är ett steg framåt i det arbetet”, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget är en följd av Måns Roséns förslag i utredningen Träning ger färdighet om den högspecialiserade vården. Socialstyrelsen ska ta fram mallar för de kravbeskrivningar som ska uppfyllas av verksamheter som bedriver nationell högspecialiserad vård. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, andra myndigheter och patient- och professionsföreträdare. Senast den 15 juni ska Socialstyrelsen redovisa sitt uppdrag.

Kommentarer

 • Gudmar 2017-01-29 12:07:57

  Viktigt då att man dels håller sig till den högspecialiserade vården på nationell nivå (1-4 enheter) samt att samspel med sjukvårdshuvudmännen vidmakthålles. Struktur för länsdels- och länssjukvård är en annan fråga. Rikssjukvårdsnämnd var ingen dum idé!

 • Torkel Åberg 2017-01-27 13:37:40

  Uppdraget är en chans för Socialstyrelsen att i sin kommande kravspecifikation ange vad som behöver finnas på en högspecialiserad enhet. Därigenom kan man organisatoriskt säkerställa en högre nivå av kvalitetssäkring vilket skulle ytterligare gynna de patienter det gäller.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!