Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Jakub Jirsak, photos.com

Bild: Jakub Jirsak, photos.com

Naloxon blir fråga för riksdagen

Efter att Läkemedelsverket sagt nej till licens för nässprej med Naloxon vid narkotikaöverdoser tas nu frågan upp i riksdagen.

Annons:

Stockholm och Skåne har ansökt till Läkemedelsverket om möjligheten att skriva ut nässprej med Naloxon till narkotikamissbrukare. Förhoppningen är att nässprejen ska kunna rädda liv vid överdoser. Men Läkemedelsverket har nu avslagit ansökan om licens för Naloxon.

I beslutet skriver Läkemedelsverket att det saknas förutsättning inom den nuvarande lagstiftningen för att medge en licens för Naloxon. Hindret för att utfärda licens är enligt myndigheten att sprejen är tänkt att förmedlas vidare till en okänd tredje part vid en eventuell överdos.

– Det är inte möjligt för sjukvården att förskriva eller dela ut läkemedel om det inte finns en identifierad patient, säger Maria Jafner, utredare på Läkemedelsverket.

Detta har fått läkaren och vice ordföranden i Centerpartiet Anders W Jonsson att ta upp frågan i riksdagens socialutskott. I ett initiativ till utskottet skriver han att utskottet bör bjuda in företrädare från beroendevården, Läkemedelsverket och socialdepartementet till riksdagen för att diskutera Naloxon.

Han hoppas att initiativet i riksdagen ska leda fram till de förändringar som krävs för att Naloxon ska kunna skrivas ut i beroendevården.

– Det här handlar om en av de mest utsatta grupperna i samhället som alla spottar på. Svensk sjukvård är ledande på många områden men när det gäller vården för den här gruppen har vi halkat efter, säger Anders W Jonsson till Dagens Medicin. 

Relaterat material
Strid om Naloxon
Nässprej mot överdoser försenas

Kommentarer