Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kräver lagändring efter hotbrev

Efter att en patient inom rättspsykiatrin skickat ett stort antal hotbrev till myndigheter ställs nu krav på en lagändring för att sätt stopp för fler hot. 

Annons:

I ett brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) skriver en överläkare inom rättspsykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg att det behövs en lagändring kring kommunikationsmöjligheterna för patienter i rättspsykiatrin. Han tar upp ett fall där en patient inom rättspsykiatrin skickat ett stort antal hotbrev till myndigheter. I breven har patienten bland annat utfäst belöningar för dem som skadar eller dödar ett antal namngivna tjänstemän på myndigheterna.

Lagen om rättspsykiatrisk vård ger chefsöverläkaren möjlighet att inskränka en patients rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster om det är nödvändigt med hänsyn till patientens vård och rehabilitering eller för att undvika att någon annan lider skada. Av samma skäl har chefsöverläkaren också möjlighet att besluta att övervaka försändelser från en patient. Men det finns ett undantag i lagen när det gäller kommunikation med myndigheter som inte får förhindras eller förhandsgranskas.

I brevet till sjukvårdsministern kräver överläkaren en lagändring och skriver att det är ”orimligt att personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård ska ges möjlighet att skicka hotelser till myndigheter utan att chefsöverläkaren har möjlighet att förhindra detta”. 

Relaterat material
Ivo polisanmäler hotfull patient

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler