Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Jenny Petersson (M)

Jenny Petersson (M) Bild: Pressbild/Sveriges riksdag

Hon kräver Wikström på svar om oförsäkrade läkemedel

Problemet med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan att bli informerade om det kommer nu att tas upp i riksdagen. 

Annons:

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har fått en skriftlig fråga vad regeringen och statsrådet tänker göra för att komma till rätta med problemet.

Läkemedelsförsäkringen är ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida som gör att en person som råkat ut för en läkemedelsbiverkan, av ett i Sverige utlämnat läkemedel, kan få ersättning för personskada. Även om nästan all läkemedelsomsättning omfattas av läkemedelsförsäkringen så såldes 349 000 förpackningar med oförsäkrade läkemedel på apotek under 2012. Idag rör det sig sannolikt om fler förpackningar enligt frågeställaren Jenny Petersson (M).

Jenny Petersson anser att patienten borde få information och möjlighet att välja ett annat utbytbart försäkrat läkemedel inom förmånen eftersom skyddet vid läkemedelsskada är viktig ur patientsäkerhetssynpunkt. Gabriel Wikström ger ett svar på frågan den 22 februari och vi återkommer då med information.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler