Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Nya råd på gång för förlossningsvård

Alla kvinnor som föder barn i Sverige kan komma att bedövas efter förlossningen, för att man lättare ska kunna hitta eventuella förlossningsskador.

Annons:

Bedövningen ska ges till samtliga, inte bara till dem där man i första läget misstänker skador, enligt nya rekommendationer som är på gång enligt SVT Öst.

– Genom att bedöva kommer vi att hitta fler bristningar, vilket är bra. Då kan vi laga dem och kvinnan slipper bekymmer senare, säger Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping, till tv-stationen.

Rekommendationerna finns i ett utbildningsmaterial från Svensk förening för obstetrik och gynekologi, Svenska barnmorskeförbundet och Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag. Materialet är ute på remiss och kan publiceras i färdig form i april.

– Man ska vara klar över att det här inte är några riktlinjer, utifrån att det är något man måste göra, utan det är rekommendationer, säger Eva Uustal till TT.

Bara för några veckor sedan kom Socialstyrelsen med en jämförelse som visar att svensk förlossningsvård har blivit sämre inom vissa områden, bland annat ökar just andelen förlossningsskador. Samtidigt är skillnaderna stora mellan landstingen.

Relaterat material
Trendbrott i förlossningsvården

Kommentarer

  • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2017-02-16 20:08:22

    Att förlossningsskadorna ökar beror sannolikt på att förlossningarna går för fort eller inte sker på ett optimalt sett. Detta i sin tur kan ha flera orsaker, till exempel att kvinnan är epiduralbedövad och inte känner värkarna som hon ska, att barnmorskorna är för stressade och oerfarna och inte kan stötta de blivande mammorna på rätt sätt eller att mammorna är otillräckligt förberedda. Andelen bristningar borde bara vara någon procent, men är till exempel i Stockholms läns landsting 7 procent, lägst i Hallands län med 4 procent. I Stockholm beror sannolikt den höga frekvensen på bland annat för stressig arbetsmiljö för barnmorskorna. Sverige ligger också mycket högt jämfört med andra europeiska länder. Dessutom förlöses nästan 18 procent (17,7 procent 2014) med kejsarsnitt, vilket är fullständigt oacceptabelt. En förlossning är inget sjukdomstillstånd, andelen kejsarsnitt borde ligga på några få procent. Vart är vi på väg?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!