Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Färre hyrläkare ska rädda Jämtland

Hyrläkarna är inte bra för någon, det är bara skit, sammanfattar det moderata regionrådet i Region Jämtland Härjedalen.

Annons:
”Om du spar tio kronor i ena ändan så tappar du sju i den andra på grund av stafettkostnaderna, som har ökat”, säger Christer Siwertsson.
Bild: Andreas Larsson

För att få ordning på den blödande regionekonomin var tanken att personalkostnaderna i Region Jämtland Härjedalen skulle minska med motsvarande 114 heltidtidstjänster i fjol. Det blev 18.

– Det är vi inte alls nöjda med, säger Christer Siwertsson (M), regionråd i Region Jämtland-Härjedalen, till Dagens Medicin.

Han tror att otydlighet från regionledningen kan ligga bakom att personalnedskärningarna uteblev och uppger att regionen nu ska prova en annan variant för att spara in på personalbudgeten: stafettkostnader.

– Vi inser att det varken är bra för arbetsmiljön eller för patientsäkerheten. Det är inte bara för någon, det är bara skit, säger Christer Siwertsson.

Han fortsätter:

– Men vi har själva försatt oss i det, så det är vårt eget fel. Och då måste vi själva ta oss ur det.

Genom att förbättra arbetsmiljön och dessutom ge möjligheter till karriär och forskning hoppas Christer Siwertsson kunna locka vårdpersonal att stanna i regionen. Exakt hur det ska gå till går han inte in på.

– Politiken säger inte hur, politiken säger vad. Hur det ska ske måste verksamheten själva avgöra.

Regionens resultat för 2016 blev ett underskott på 193,5 miljoner kronor och Dagens Medicin har tidigare rapporterat att den kommer att låna 100 miljoner kronor i år för att bland annat köpa i en magnetkamera samt renovera Östersunds sjukhus.

Christer Siwertsson utesluter inte heller en höjning av landstingsskatten.

– Vi kan hamna i det läget att vi måste göra det. Men det är inte möjligt före det att vi har sanerat i ekonomin.

Relaterat material
Jämtland lånar 100 miljoner – trots underskott
Positiva siffror från flera landsting

Kommentarer

 • Michael Larsson, Böl, Sthlm, Sweden, Planet Earth 2017-03-02 23:28:01

  Rubriken "Rädda Jämtland" väcker onekligen frågetecken. Det förefaller således som om det som avses ska kunna "räddas" inte är Jämtlands svårt sjuka patienter, utan istället Jämtlands landstingsbudget (!) som politikerstyret med all önskvärd tydlighet -- men föga förvånande -- visat sig vara totalt insufficient och inkompetent att sköta. Det verkar följaktligen inte vara sjukvården, utan budgetvården, som skall "räddas". En önskan till Dagens Medicins i övrigt skickliga redaktörer: Mer stringens i rubriksättningen, tack.

 • Michael Larsson, Böl, Sthlm, Sweden, Planet Earth 2017-02-21 16:29:48

  Denne Siwertsson kanske skulle fråga sina uppdragsgivare (befolkningen/patienterna i Jämtland) om de anser att det är hyrläkarna eller regionråden som är "skit"...

 • Dr Bob 2017-02-20 17:11:18

  ”Om du spar tio kronor i ena ändan så tappar du sju i den andra på grund av stafettkostnaderna, som har ökat”, säger Christer Siwertsson. -Blir det inte tre kronor billigare då?

 • annika 2017-02-20 14:45:30

  Heja Sven Román! Håller med till 100%. Jag fick också just en tydlig Donald Trump-känsla..... Och detta dessutom från just Jämtland, med katastrofala följder! Håhå jaja, historien upprepar sig, ibland lite väl hastigt! Och är det inte fantastiskt: politikern konstaterar att man egentligen inte har någon aning om hur det hela ska gå till, man har bara bestämt sig för ATT det ska gå till, och sedan är det upp till "verksamheten" att fixa det som ingen annan i Sverige lyckats fixa. Grattis, Jämtland!

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2017-02-20 12:17:50

  Att säga att systemet med hyrläkare bara är skit säger allt om avsändaren. Det är Donald Trump-klass på den nyansbristen. Utan hyrläkare skulle däremot sjukvården i Jämtland/Härjedalen verkligen vara skit, för då skulle deras invånare väldigt sällan få träffa läkare och många skulle därför dö i sina sjukdomar. Det kan också vara vårt att påminna regionrådet Christer Siwertsson att om han tänkt att föreslå hyrläkarstopp i sin region, så har det gjorts förut. Det infördes 1 juni 2013 i Jämtlands läns landsting, med följd att de kvarstående läkarna gick på knäna, det blev stora avhopp, efter tre månader drog politikerna tillbaka beslutet och sedermera betalade regionen för fler hyrläkare än någonsin tidigare http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/07/Hyrlakarstopp-ledde-till-lakarflykt/).

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!