Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Katarina Stolt Simfors, distriktsläkare i Jönköping.

Katarina Stolt Simfors, distriktsläkare i Jönköping. Bild: Stefan Persson/Bildbyrån

”I sjukvården råder ofta varierande grad av kaos”

Annons:

Man kan ju få för sig att vi ändå är ganska bra på att organisera saker och ting, mycket ordning och reda inom stat och förvaltning. Men sjukvården passar aldrig in. Där råder ofta varierande grader av kaos. Ibland kan man skylla på influensan. Jovisst. Influensan finns, men det blir som vid första halkan och vinterdäcken. Hur förvånad ska man vara? Vårdplatserna räcker inte till, sjuksköterskor saknas, och akutmottagningen blir en dålig vårdavdelning. Rätt vad det är dör en patient i korridoren.

Men det handlar ju inte bara om sjuka patienter och överbelastad personal, själva sjukvårdsorganisationen har biventrikulär svikt. Det ser olika ut över landet men uppenbarligen råder inte bara intagningssvikt, det är stopp i utflödet också.Färdigbehandlade patienter ligger kvar på vårdavdelningarna och kommer inte ut och vidare, eftersom kommunen också har stas – fast av mer krypto­gent slag.

Kommunen knäar också, säger de, och har platsbrist och framför allt har man inga biståndshandläggare och utan biståndshandläggare, ingen vårdplanering. Och utan vårdplanering ingen utskrivning. En dålig ejektionsfraktion alltså, och ännu mer stas på akutmottagningen.

Den kommunala organisations­svikten hör man inte så mycket om. För det är väl inte bara landstingen som är organisatoriskt krassliga? Vi har ju förstås olika sjukdomspanorama över landet men epidemiologiskt kan man ju gissa att det föreligger vissa smittoeffekter mellan kommun och landsting. Hur mycket obstruktion verksamheten utsätts för beror ju på perspektiv och geografi. Primärvården kan känna sig mer exponerad.

Att som doktor ordinera furixinjektioner som ska ges i patientens hem, borde vara en enkel plätt. Men icke. Tack och lov har vi sjuksköterskor fortfarande, som ännu inte har sagt upp sig, och som kan hjälpa till och ringa alla hundra telefonsamtal till de kommunalt anslutna hemsjukvårdsteamen, som för en distriktsläkare är svårare att få tag på än bak­jouren i kirurgi. Sedan måste vi faxa, jag säger faxa, furixordinationen i tröskverksfaxen som förhoppningsvis skickar ordinationen till hemsjukvårdsteam 5 och inte team 7 eller 10. Ibland kommer listorna fram, ibland inte.

Men fax, säger någon, det finns väl datorer? Men hemsjukvårdens sjuksköterskor får inte läsa läkemedels­ordinationerna i landstingets läkemedelslista, det är något problem med datasäkerheten, därav faxning. Men varför inte ha samma journal­system i landsting och kommun? Vi faxar ju journal­kopiorna också. Ja varför? Det finns inga svar. Jo ett svar. Gemensamt journalsystem, det är för krångligt. Krångligt var ordet.

Så medan vi ringer och faxar, listor­­ ­och journalkopior, i stenålderstakt, växer köerna. Men ge oss de verktyg och förutsättningar vi behöver för att kunna göra det vi vill och behöver göra. Ett bra jobb.

Kommentarer

 • Lars 2017-03-16 06:45:39

  Kaoset är inte orsakat av personalbrist Fler läkare och sjuksköterskor än någonsin. Dålig träffsäkerhet orsakas av inkompetens , dålig kontinuitet Fel ledare som inte kan skapa Stöd och trivsel. Endast Kärnkompetensen mest kunniga kan leda oss i kompexa dynamiska system och skapa resiliens. Vilket är bästa leda kaosartade system som ju sjukvård per definition är Tyvärr får inte de potentiella kunniga vara med O sjukvården blivit en lekstuga för "nya ledarskapet. Där NPM NPG Value ACG Möten LS system Ja en virtuell parallell som ska leda vården Inte konstigt att den är dyr Konstigare är ju att den fungerar Tack vare hängivna 50 60 talister med lojalitet? Men vad händer sen än mer brist av personal eller robotar? ICT o AI är nog lösningen Men varför inte låta de mest kompetenta läkare o ja ssk organisera så de trivs inkl fungerande AI o ICT Ja då blir det Resilient vård med Tillit och tillgänglighet de få gånger man behöver sjukvård i sitt liv kostnadseffektivt

 • Ulrika linder 2017-02-25 08:19:18

  Och den kommunikationen kommuner-landsting är en sekreterarfunktion som trängda sjuksköterskor på vårdavdelningen hanterar. Samt en dokumentation som formligen exploderat sista 30 åren. Helt galet. Patienten dog men det var väldokumenterat..,,

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!