Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Åsa Kullgren, apoteksutredare

Åsa Kullgren, apoteksutredare Bild: Pax Engström Nyström

Förslag: Bara utbildade får ge medicinråd

I framtiden bör endast utbildade farmaceuter få expediera och ge råd om läkemedel till den som hämtar ut receptbelagd medicin. Och den som ger råd om receptfria läkemedel bör ha åtminstone kompetens som apotekstekniker.

Annons:

Det är två av förslagen från apoteksmarknadsutredningen som på torsdagen lämnas till regeringen.

Utredaren Åsa Kullgren skriver på Dagens Nyheter Debatt att receptbelagda läkemedel som hämtas ut ofta inte används på det sätt som är tänkt. Därför bör kvaliteten i rådgivningen till kunderna öka. 

Det är i dag relativt vanligt att icke-legitimerad personal ger råd om läkemedel i samband med receptexpedition, enligt utredaren. Samtliga moment i receptexpeditionen kräver farmaceutisk kompetens, konstaterar hon. Därför föreslår utredningen att endast farmaceuter ska få expediera recept och ge råd till kund.

Utredningen föreslår också att andra apoteksaktörer än Apoteket AB ska få rätt att inrätta ombud, för att säkra apoteksservice för kunder i glesbygd. Vidare bör distributörerna ta över ansvaret från apoteken för leverans av läkemedel inom 24 timmar. Det skulle leda till att fler konsumenter kommer att få sina läkemedel dagen efter beställning, tror utredaren.

Ett ytterligare förslag är att staten på prov initierar försöksverksamhet med faramceutiska tjänster för att på så vid få underlag till om ett sådant uppdrag för apoteken bör bli permanent.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler