Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

God effekt av imatinib i långtidsuppföljning

Läkemedlet Glivec (Imatinib) revolutionerade behandlingen av kronisk myeloisk leukemi när den godkändes för 16 år sedan. Nu har långtidsuppföljning för en av de första fas 3-studierna med läkemedlet publicerats i the New England Journal of Medicine.  

Annons:

Efter behandling i närmare elva år var överlevnaden drygt 83 procent i den patientgrupp som lottades till behandling med imatinib. Substansen är en så kallad protein-tyrosinkinashämmare och blockerar proteinet BCR-ABL, som annars gör att cancercellerna förökar sig.

I gruppen ingick 553 patienter och närmare hälften av dessa fullföljde behandlingen. Svårare biverkningar var sällsynta och uppstod i de flesta fall under första året, vanligast var då buksmärta. Nu finns även flera andra generationens tyrosinkinashämmare på marknaden däribland Tasigna (nilotinib) och Sprycel (dasatinib), som visat sig vara ännu effektivare än imatinib i studier.

Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Novartis.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler