Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Timbro vill att staten hjälper krisande sjukhus

Tankesmedjan vill att staten hjälper till att handla upp driften av fyra krisande sjukhus.

Annons:
Johan Ingerö.
Bild: Pressbild Timbro

Johan Ingerö, ansvarig för välfärdspolitik vid Timbro, skriver på Dagens Nyheters debattsida att det privat drivna Capio S:t Görans sjukhus kan beskrivas som en ”förskräcklig succé”. Förskräcklig då politiker till vänster tycker att privat driven sjukvård är förskräcklig. Och succé då sjukhuset, enligt honom, hamnar i topp vad det gäller såväl medicinsk kvalitet och ekonomi som nöjda medarbetare.

Men att ta konceptet bakom Capio S:t Görans sjukhus och applicera det på krisande landstingsdrivna sjukhus runt om i landet går, enligt Johan Ingerö, dock inte att göra rakt upp och ner. Landstingsstrukturerna är sannolikt för tungrodda och komptenens saknas, lyder motiveringen.

I stället förespråkar Johan Ingerö att staten ska gå och in och ”hjälpa till att upphandla driften av en handfull sjukhus som sedan kan studeras inom ramen för ett pilotprojekt”. I artikeln nämns också vilka sjukhus som kan vara aktuella. De är, enligt Timbro, Östersunds sjukhus, Norra Älvsborgs Länssjukhus, Mälarsjukhuset och Falu lasarett.

Kommentarer