Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Mats Runsten.

Mats Runsten. Bild: Vårdförbundet

Vårdförbundet försvarar sig mot trollattack

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, varnar för ett anonymt nättroll som skapat en mejladress med förbundet som avsändare.

Annons:

Häromdagen publicerades en text med titeln ”Trolltider i Vårdförbundet” på avdelning Skånes hemsida. I texten varnar avdelningsordförande Mats Runsten för en person, eller flera personer, som kallar sig ”Joe Hill” och som sedan september i fjol skrivit om Vårdförbundet.

– Det finns någon som agerar som ett nättroll och skriver saker på mejl, Facebook och Twitter om hur dåligt Vårdförbundet är och pekar ut både förbundsledningen och avdelningsstyrelsen här lokalt, säger Mats Runsten till Dagens Medicin.

Han uppger att anklagelserna blivit grövre med tiden.

– Och då tyckte jag att det var dags att skriva. Man ska ha klart för sig att det här är en anonym människa som med en skapad identitet sprider lögner.

Vad är det för lögner som sprids?

– Man kallar oss för lögnare. Man säger att organisationen uppmuntrar och systematiskt mobbar sina egna förtroendevalda och anställda, vilket är helt taget ur luften. Det här upprepas i ett antal olika inlägg på sociala medier och det är väldigt svårt att bemöta påståenden av den sorten.

Så det förekommer ingen mobbning?

– Nej, det gör inte det. Det är klart att det säkert finns någon som har känt sig kränkt på ett eller annat sätt och som antingen har skapat den här identiteten, eller pratar för någon annan.

Mars Runsten berättar att det till en början också förekom mejlhot mot honom själv där det skrevs att ”Nu är det slut med dig”. Vid ungefär samma tidpunkt, i september i fjol, hade avdelning Skåne ett turbulent årsmöte där det lades fram en motion om att avdelningsstyrelsen skulle avgå eller avsättas. Motionen avslogs och styrelsen fick fortsatt förtroende.

– Det är mycket möjligt att det finns ett samband, men det vet jag inte, säger Mats Runsten.

”Joe Hill” har även skapat en mejladress som liknar Vårdförbundets, något som Mats Runsten finner väldigt obehagligt.

Är mejlen underskrivna med ditt namn?

– Nej, inte med mitt namn. Men mejladressen är vardforbundet.skane@gmail.com och man utger sig för att vara förtroendevald och tala för organisationen och medlemmarna.

På sin Facebook-sida svarar ”Joe Hill” på kritiken i texten ”Trolltider i Vårdförbundet” med en anklagelse:

”Ni får gärna kommentera, PM:a mig eller maila mig på vardforbundet.skane@gmail.com om ni har någon fråga om innehållet i Mats Runstens skrivelse.
Det finns ungefär lika mycket sanning i denna skrivelse som i Mats hotmail till de förtroendevalda innan årsmötet.
Jag har inte ändrat eller tagit bort någon länk på min sida sedan Mats har släppt sin skrivelse, så ni är välkomna att läsa igenom allt jag skrivit och göra er själv en sansad bedömning.”

Dagens Medicin har sökt ”Joe Hill” för en kommentar.

Kommentarer

 • Emmy Nilsson 2017-03-15 09:16:46

  Eva, det finns alltid två sidor av ett mynt. I och med att vi på årsmötet beslutade att styrelsen samt ordförande har fortsatt förtroende (att bli vald med överväldigande eller massivt stöd behövs inte enligt Vårdförbundet (Vf) stadga), hade jag som medlem i Vf hoppats att de personer la ner sin smutskastning av Vårdförbundet centralt samt av de personer i sittande styrelse i Skåne och fokuserade sin energi på att förbättra villkoren för Vfs medlemmar. Smutskastning gör inget annat än att skadar Vf och i förlängningen våra villkor. Självklart ska vi kunna kritisera sittande styrelse men argumenten ska vara sakliga, inte personliga påhopp som görs anonymt. De 4-5 till personer som repeterat uttryckte inte missnöje på årsmötet reflekterar inte mina åsikter och av resultatet inte heller majoriteten av vårdförbundets medlemmar i Skåne. Detta kan man sörja om så önskas, jag gör det inte.

 • Eva Granquist 2017-03-14 16:44:07

  Att det varit turbulent i Vårdförbundet Skånes styrelse är väl känt även utanför den innersta kretsen. Årsmötet som Mats Runsten refererar till visade på splittring och oenighet inom vårt fackförbund. Det var inte med en överväldigande majoritet och massivt stöd som Mats Runsten omvaldes till ordförande som brukligt är, särskilt anmärkningsvärt då det inte fanns någon motkandidat. Jag tror att vi behöver en omstart i Vårdförbundet Skåne med nya friska krafter så att vi kan få ett starkt fack med en styrelse som inte är upptagen av inre strider och konflikter.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!