Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Anna Molander

Bild: Anna Molander

L vill se fastläkarreform

Liberalerna vill ha en svensk fastläkarreform enligt norsk förebild. Det är en del av partiets nya sjukvårdspolitik. 

 

Annons:

Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets landstingsråd i Stockholm Anna Starbrink presenterar partiets nya sjukvårdspolitik i en debattartikel i Dagens Nyheter. En fastläkarreform är ett av förslagen som Liberalerna nu för fram. I Norge har fastläkarreformen inneburit att den största delen av primärvården sköts av läkare som är egna företagare och har en lista med ett antal patienter knutna till sig. Bland dem som tidigare förordat att Sverige ska ta efter den norska modellen finns Läkarförbundet.

Bland de andra förslagen i den nya liberala sjukvårdspolitiken finns förslag partiet fört fram tidigare, som att återinföra kömiljarden och att anställa vårdbiträden för att avlasta sjuksköterskor och andra legitimationsyrken i vården. Liberalerna vill också att minst ytterligare fem sjukhus i landet ska drivas av en privat eller idéburen aktör. Dock slår partiet fast att universitetssjukhus även i fortsättningen ska drivas i offentlig regi. 

Kommentarer

 • DL 2017-03-17 05:56:51

  Det här har föreslagits ända sedan läkarhatarna på 70-talet raserade läkartiteln. Men nu kanske det kan gå upp en lampa för att Sverige i dag inte är bäst på allt och att lite ödmjukhet inför hur andra länder arbetar är på sin plats. Fastlegereformen är positiv. Har arbetat själv som läkare i Norge och det finns så många fördelar -högre ansvarskänsla för sina listade patienter -flexibilitet vad gäller arbetstid -bättre lön -högre status och inte som idag i Sverige att DL har till uppgift att vara prostituerad åt sjukhusläkarna som måste svälja ALLT som remitteras in men som sällan kan acceptera en remiss när den kommer från en DL. Nu är frågan om detta kommer att införas i Sverige och svaret är NEJ - Sveriges sköterskekår kommer se sig hotad av detta och SKL kommer göra allt för att stoppa det. Status quo är viktigast av allt! Mellanmjölkens Sverige... nu är man fast i Sverige med barn i skola och det var väl faen att man inte stannade kvar i Norge och lät familjen följa med dit.

 • Lasse 2017-03-15 19:52:59

  Helt Rätt Träffsäkerhet är en funktion av kompetens och kontinuitet Välfungerande PV o fungerande Företagshälsa är motorer få mer värde för pengarna Centerns sjukvårdskunniga Jonsson Dragit upp riktlinjen Endast låta goda entreprenörer = läkare styra vilka personalbehovet man behöver Chefläkarreform tillbaka? Se på Kanada låt de med kärnkompetens vara ledare Lycka till men hur får mi majoritet?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!