Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Stamceller gjorde patienter blinda

Tre amerikanska patienter tappade i stort sett all syn sedan de behandlats med en oprövad stamcellsmetod vid en klinik i Florida.  

Annons:

– Man blir faktiskt lite chockad att sådant här alls förkommer i ett annars så vetenskapligt framstående land som USA. Det borde leda till långa fängelsestraff, säger Anders Kvanta, överläkare och adjungerad professor vid Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Det handlar om tre patienter med olika typer av makuladegeneration, alltså förändringar i gula fläcken. Två patienter hade den vanligaste, så kallade torra, varianten av makuladegeneration, där det i dag inte finns någon behandling. Den tredje patienten hade våt makuladegeneration och hade tidigare fått läkemedelsbehandling för detta.

För båda typerna av makuladegeneration pågår forskning för att ta fram stamcellsbehandlingar. Patienterna, vars öde nu beskrivs i en rapport i tidskriften New England Journal of Medicine, hade dock besökt en mindre seriös så kallad stamcellsklinik och där blivit injicerade i ögonen med en slags stamceller från deras egen fettväv. De hade fått betala 5 000 dollar var för detta, alltså runt 45 000 kronor.

Samtliga tre patienter drabbades av kraftiga komplikationer och deras syn försämrades radikalt.

– Det som är närmast ofattbart är att de fått behandling i bägge ögonen samtidigt. Från att ändå haft en ganska hyfsad syn blev de i stället blinda. Om man hade gjort någon enklare form av djurstudier hade man kunna upptäcka att detta inte skulle fungera, säger Anders Kvanta.

De nu publicerade fallrapporterna har sammanställts av forskare vid två universitetskliniker i Florida, vilka inte hade någon roll i patienternas ursprungliga behandling.

Etableringen av oseriösa stamcellskliniker i USA är ett fenomen som tidigare fått en hel del uppmärksamhet, se länk nedan.

Läs rapporten i New England Journal of Medicine (kräver inlogg):

Relaterat material
Stamcellsturismen växer i USA

Kommentarer