Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Klaga direkt till sjukhuset

Nu lämnar regeringen förslag till riksdagen på att sjukvården ska få ett nytt system för att hantera klagomål.

Annons:

I första hand ska den som vill klaga på vården anmäla detta direkt till vårdgivaren – i stället för att, som många gör i dag, vända sig till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Tanken är att patienter på så sätt ska få snabbare återkoppling, enligt regeringen som nu lägger fram förslaget för riksdagen. Samtidigt blir det möjligt för Ivo att tydligare prioritera de allvarligaste klagomålen.

”Dessa förslag innebär att vi nu ställer tydligare krav på att vårdgivarna ska utreda klagomål och ta patienternas synpunkter på allvar”, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Relaterat material

Kommentarer

 • Peter Teleborian 2017-03-17 10:22:24

  Majoriteten av anmälningsärenden består av brus i form av klagomål över dåligt bemötande, psykologiska reaktioner över anhörigas oväntade bortgång eller svåra sjukdom (skjut budbäraren), rena rättshaverister m.m. Dom verkliga misstag som görs blir sällan utredda på grund av att dom inte anmäls. Att minska ner byråkratin kring bruset så att berörda myndigheter istället kan fokusera på dom verkliga misstagen är tacknämligt. Självfallet måste möjligheten att anmäla till IVO/SoS kvarstå om den klagande inte är nöjd efter den första rundan hos vårdgivaren, men jag tror mycket av ovan ändå med fördel skulle kunna klaras ut där.

 • agneta Berglöw 2017-03-17 09:17:57

  Det märks att Gabriel Wikström inte över huvud taget är verklighetsförankrad.Patienterna skall framföra sina klagomål direkt till vården. Med tanke på hur svårt det är för patienterna att ta sig fram i sjukvårdsdjungeln så kan vi direkt förpassa detta förslag till papperskorgen. Varför lades Medicinalstyrelsen ner? En patienters "advokat" skulle införas i såväl öppen som sluten vård.Begreppet hörde jag första gången i Finland som arbetade på detta sättet. Sök ideer i våra Nordiska grannländer som verkar klara av sjukvårdsuppdraget betydligt bättre.Speciellt Norge.Lägg ner landstingen förstatliga vården.

 • Lasse 2017-03-17 08:48:19

  Bra med återkoppling men tänk efter lite mer vad grundorsak till fel oftast är och vad vilka som upplever fel o ni inser att åtgärden är fel för förbättra svensk sjukvård Läs på Prioritera uppnå det önskvärda Istf undvika det icke önskvärda Våga göra rätt istf inte våga göra något Resiliens Kallas det att ständigt kunna anpassa och höra mesta möjliga rätt Nej Gabriel Wikström med rådgivare IG eller F får ni här Frustration kommer leda till när de som upplever fel får besked att pat själv lider av det är ingen lösning Medicinska industrin är den mest komplexa för den är upplevelse baserad , vetenskaplig och skattefinansierad Nej hem lär gör om Resiliens är termen men lär er begreppet

 • Läkare 2017-03-16 15:40:41

  Förstår jag det rätt att vårdgivaren själv skall utreda sina egna synder? Hur tror man att detta stärker patientens utsatta position? Menar man samtidigt att vårdgivare som sjukhus och vårdcentraler, skall utreda allt oavsett dignitet eller skall vi ha rätt att besluta att inte utreda allt? Hur blir IVO inkopplad? Tillåt mig vara skeptisk till hur detta skall förbättra läget....

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!