Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: SKL

Sjukfrånvaron ökar – igen

De anställda i landsting och regioner är borta mer och mer från jobbet, på grund av sjukdom. Men inte överallt. 

Annons:

De sjukvårdsanställda i Region Halland samt Kronoberg är inte hemma och är sjuka lika ofta som dem som arbetar i Landstinget Västmanland, enligt Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, årliga sammanställning över sjukfrånvaroredovisningen.

Totalt ökade andelen sjukfrånvaro från 6,0 till 6,2 procent.

Medan hallänningarna och kronobergarna i fjol var sjuka 5,2 procent av sin ordinarie arbetstid var 7,2 procent detta i Västmanland, som har det högsta sjuktalet, tätt följda av Landstinget Dalarna, 7,0 procent.

I Jämtland Härjedalen har sjukfrånvaron legat stadigt på 6,6 procent de senaste åren.

Landstinget Västernorrland, som i fjol hade högst sjukfrånvaro, 7,3 procent, är det enda som under 2016 fått ner frånvaron, nu till 6, 9.

Enligt SKL är den sammantagna ökningen av sjukfrånvaron betydligt mindre än åren innan och indikerar att frånvarokurvan är på väg att plana ut. Siffrorna visar också att andelen långtidssjuka minskar.

− Vi har med oro följt sjukfrånvarons utveckling på senare år, men också varit medvetna om att en vändning sker förr eller senare. Även om vi vet att sjukfrånvaron i Sverige varierar i cykler så vore det naturligtvis ändå skönt om vi snart kunde se en faktisk minskning, säger Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik, på SKL på organisationens hemsida.

Kommentarer

 • Lasse 2017-03-17 07:52:55

  Blev lite fel i förra.... Det är kombinationen höga sjuktal och kompetensbrist i hälso och sjukvården som är katastrofal Kul med AI från IT som freudianskt fyller i kompetensbreddning o det är ju det som behövs och jag tror varken PV eller SL som klara nu göra folk friska utan det är en kompetent företagshälsa med rätt analys.... liksom ett ledarskap som fattat galoppen .....,

 • Lasse 2017-03-17 06:29:30

  viktigaste frågan för sjukvården är hur man gör folk friska. Svenskarna är medicinskt friskare än någonsin men 200 000 är sjukskrivna och upplever tillstånd som är arbetspåverkande. En katastrof kombinationen sjukskrivning och kompetensbreddning Vad är systemfelet? För lite personal i vården? För mycket personal i vården som gör fel saker? Vad utgör den stora frustrationen? Varför mår folk dåligt ? Alla vet men varför fortsätta använda fel metoder? Varför fokusera på undvika det icke önskvärda istf uppnå det önskvärda? Varför skapa tillgänglighet för frustrerade 35 åringar till dyr sjukvård kry etc Och sätta diagnoser o medicinera bort livet. På de mest friska i samhället Nä något är fel Några har lösningarna men flesta kör kvar i gamla hjulspåren....,,,

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!