Tummen ner för vaccinationskrav på dagis
Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte på att införa ett vaccinationskrav på förskolan, för att hindra spridning av exempelvis mässling. Det system som redan finns fungerar alldeles utmärkt.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Bild: Staffan Gustavsson
– Sverige är bäst i klassen vad gäller vaccinationer, säger han.
På kort tid har tio personer insjuknat i mässling på Järvafältet i Stockholm. Sju av de smittade är barn, var av ett varit i förskolan. Eftersom mässling är en extremt smittsam sjukdom kan fler fall inte uteslutas.
Nu tycker liberalerna i Växjö att barn vars föräldrar inte vill vaccinera dem mot mässling eller andra smittsamma sjukdomar ska kunna stängas av från förskolan, för att på så vis skydda de barn som av olika medicinska anledningar inte kan ta vaccinet, uppger SVT.
– Det finns olika varianter på hur man kan göra. Antingen att barnen blir avstängda, och får stanna hemma tills smittan är över. Ett annat alternativ är att placera de här barnen för sig på en särskild avdelning, säger Lennart Adell Kind, gruppledare för Liberalerna i Växjö, till SVT.
Statsepidemiologen Anders Tegnell, som är högst ansvarig för landets smittskydd, är dock tveksam. Den svenska sjukvården bygger helt och hållet på frivillighet och gemensam förståelse för vad som är bra, något som hittills fungerat alldeles utmärkt.
– Vi har betydligt bättre vaccinationstäckning än länder som har den här typen av krav, som USA eller Italien, så jag kan inte se varför vi skulle förändra något som uppenbarligen fungerar väldigt bra. För de barn som inte kan få vaccinet tror jag det är bättre om man tar hänsyn till detta exempelvis när man sätter samman barngrupperna, säger Anders Tegnell.
Om tvång införs finns risken att det slår tillbaka i stället, så att föräldrar blir misstänksamma och att vaccinationstäckningen i själva verket försämras, menar han. Dessutom: tio fall av mässling är allvarligt för de drabbade, men med internationella mått mätt är det nästan ingenting.
– Mina kollegor i England eller Frankrike som har tusentals fall skulle skratta om jag ringde och berättade att vi har den här diskussionen på grund av tio fall. De skulle inte ens lyfta på luren.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.