Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Photos.com

46 miljoner till dansk svettbehandling

Två tredjedelar av den svenska ersättningen för planerad vård inom EU går till Svedklinikken i Köpenhamn. 

Annons:

Enligt en granskning som Sveriges Radios Kaliber har gjort beviljades svenska patienter 70 miljoner kronor i ersättning för planerad vård i ett annat EU-land under förra året. Av dessa pengar gick 46 miljoner kronor till Svedklinikken i Köpenhamn för behandlingar mot hyperhidros , överdriven svettning, med injektioner med botulinumtoxin.

Sedan flera år tillbaka är ersättningen för svettbehandlingarna i Danmark föremål för en juridisk strid. De senaste turerna i den rättsliga processen är att Försäkringskassan nekar patienter ersättning för svettbehandling av andra kroppsdelar än händer och armhålor. Försäkringskassan anser att det saknas vetenskapligt stöd för behandling av andra kroppsdelar. Flera ärenden ligger nu och väntar på avgörande hos Förvaltningsrätten i Stockholm.

Regionstyrelsens ordförande i Skåne Henrik Fritzon (S) vill att regeringen agerar i frågan och har skickat ett brev till regeringskanslitet. I brevet kräver Region Skåne att regeringen ser över lagstiftningen om rätt till ersättning för vård i utlandet.

– Vi ser att det finns utländska aktörer som tar ut för höga priser i vissa fall för sjukvård som vi faktiskt utför billigare i Sverige, säger Henrik Fritzon till Sveriges Radio.

Svedklinikkens delägare och överläkare Carl Swartling försvarar behandlingen och hävdar att den är billigare än i Sverige och att nio av tio patienter är nöjda. 

Relaterat material
Svettstrid rasar vidare

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler