Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Skånes universitetssjukhus i Lund.

Skånes universitetssjukhus i Lund. Bild: Roger Lundholm

Livmoder opererades bort i onödan

En kvinna har fått sin livmoder och sina äggstockar bortopererade i onödan på Skånes universitetssjukhus i Lund, skriver Sydsvenskan.

Annons:

När kvinnan lades in på sjukhus för att ta ett vävnadsprov för att säkerställa att hon hade cancer i äggstocken missuppfattade en läkare vad som skulle göras och påbörjade en operation. Ett vävnadsprov togs i samband med operationen, men trots att snabbundersökningen visade på att annan cancersjukdom inte kunde uteslutas opererades livmoder och äggstockar bort.

Det slutliga vävnadsprovet visade att kvinnan hade drabbats av lymfkörtelcancer, vilket kräver en annan behandling.

Händelsen har Lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhuset uppger på sin hemsida att bidragande orsaker till det inträffade är "bristande följsamhet till rutiner och svårigheter att kommunicera under operationen".

Kommentarer

 • Kenneh Bergdahl 2017-03-22 09:33:51

  Ett sådant misstag är inte ursäktligt! Nu kan kan den opererande läkaren bara rycka på axlarna och gå vidare som om ingenting har hänt. Det har länge varit hög tid att återinföra ansvar och påföljderna "erinran" och "varning" till försumlig sjukvårdspersonal. Att, som nu, vänligt be den ansvariga kliniken att se över sina rutiner har ofta visat sig vara rena tramset, särskilt mot bakgrund av den höga personalomsättning, som råder på alltför många håll. Det värsta misstaget som gjorts - och vilka är skyldiga till detta(?) - var dock att avskaffa begreppet "medicinskt ANSVARIG läkare", vilket gör att inblandade läkare ofta hänvisar till varandra medan patienter och anhöriga är närmast maktlösa.

 • caroline 2017-03-21 17:34:27

  Sven: Nu står ju iofs ingenting kvinnans ålder eller om hon fött barn eller inte.

 • Sven Román, banr och ungdomspsykiater 2017-03-21 10:38:46

  Vilket fruktansvärt tragiskt misstag. Mina tankar går till den unga kvinnan, som aldrig kommer att kunna få barn.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!