Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini. Bild: Oskar Kullander/Bildbyrån

”Macchiarini-patient” avliden

Den sista av de tre patienter som fick en konstgjord luftstrupe på Karolinska universitetssjukhuset har dött. Den nu 27-åriga kvinnan dog på ett sjukhus i USA.

Annons:

Sen ursäkt

Den nu avlidna kvinnan och hennes anhöriga fick en ursäkt av Karolinska universitetssjukhuset i september 2016 – mer än fyra år efter operationen.

Vid en pressträff berättade sjukhusdirektör Melvin Samsom att ett brev har skickats till henne samt anhöriga, med en officiell ursäkt och önskan om en personlig kontakt för att diskutera hur Karolinska Universitetssjukhuset kan stödja patienten och närstående.

Huruvida sjukhuset och kvinnan eller hennes anhöriga etablerade någon kontakt är oklart.

Kvinnans luftstrupe hade skadats i hennes hemland Turkiet, i samband med en rutinoperation mot handsvett. År 2012 kom hon till Karolinska universitetssjukhuset där hon fick en ny luftstrupe av plast. Före operationen hade plaststrupen badats i stamceller.

Men tekniken var helt obeprövad. Den nya strupen fungerade inte. Efter ett flertal operationer transporterades kvinnan så småningom till USA där hon i maj 2016 genomgick en stor operation där hon bland annat fick en donerad luftstrupe, uppger SVT Nyheter Stockholm.

Utöver den turkiska kvinnan opererade ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini och hans medarbetare ytterligare två patienter på Karolinska universitetssjukhuset, en amerikansk medborgare samt en eritreansk utbytesstudent från Island. Båda dog.

När skandalen var ett faktum hävdade sjukhuset bland annat att patienterna var döende, varför operationerna sågs som ett sista halmstrå, vilket inte var sant. Det påstods också att det fanns etiska tillstånd, vilket inte heller var sant. Patienterna hade heller inte blivit informerade på ett korrekt sätt, bland annat om det faktum att metoden var helt obeprövad.

För närvarande pågår en polisutredning kring skandalen och Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott.

Kommentarer

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2017-03-23 21:06:15

  Föregående kommentarer insiktsfulla, Att eliten nästan alltid går fri är ett av de starkaste skälen till den växande nationalismen i världen. Det är fascinerande att storbanker och bankchefer nästan aldrig straffas och i princip aldrig någon döms till fängelsestraff, fast beteendet är gravt kriminellt. Ska rättssäkerheten bevaras måste även dessa personer straffas. Här finns oerhört mycket att göra.

 • Bengt 2017-03-23 13:29:08

  Så oerhört tragiskt. Man bör i detta sammanhang påminna om Hamsten och Samsoms debattinlägg. Man blir illamående. .https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/16/vart-beslut-vilar-pa-saklig-grund/

 • Göran Lundgren 2017-03-20 21:01:54

  Macchiarini-fallet ett sorgligt kapitel rakt igenom. Nu ytterligare sten på börda i och med den unga kvinnans död. Det är ett märkligt fenomen inte bara i detta ärende och i sjukvårdshierarkin, att ju högre upp man kommer, desto större verkar många gånger avsaknaden av verklig moral och civilkurage vara. Häromdagen meddelade de stora dagstidningarna i notisform vad som borde varit en riksnyhet, att Finansinspektionen till åtminstone min häpnad friar alla storbankerna i Panamahärvan. Vems ärenden går FI? Och vems ärenden gick KI när det begav sig?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!