Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Spermier analyseras med telefonen

Med en smartphone och en särskild app kan det gå att upptäcka infertilitet hos män, enligt en ny studie i tidskriften Science Translational Medicine. 

Annons:

Ett tecken på manlig infertilitet kan vara att det bildas för få spermier. Diagnostisering sker med hjälp av olika laborativa analyser, men det kan bli en dyr historia samtidigt som många män drar sig för att besöka vården.

I ett försök att göra det enklare för männen har amerikanska forskare tagit fram ett hemmatest. Enkelt beskrivet fästs en optisk anordning på baksidan av en smartphone, vilket omvandlar telefonens kamera till ett mikroskop. I ett första steg laddas ett spermaprov på ett mikrochip som förs in i den optiska anordningen. Därefter startas en särskild app som kan räkna spermierna och mäta deras rörlighet på ett par sekunder. Spermaprovet kommer dock aldrig i kontakt med själva telefonen, skriver forskarna.

I studien jämfördes hemmatestet med en standardmetod som kallas datorstödd spermieanalys, CASA. Fler än 350 spermaprov jämfördes från både fertila och infertila män och analysen via telefonen hade en exakthet på nästan 98 procent.     

Materialkostnaden till hemmatestet är mindre än fem dollar, alltså runt 45 kronor. Att köpa datorised utrustning för spermaanalyser kan däremot kosta hundratusentals kronor, enligt forskarna. Än så länge är hemmatestet anpassat för androidtelefoner men forskarlaget vill även ta fram en version för iphone.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler