Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Prostatabehandling tycks inte ge ökad suicidrisk

Behandling med läkemedelsgruppen 5-alfa-reduktashämmare vid godartad prostataförstoring tycks inte innebära en ökad risk för självmord, enligt en kanadensisk studie i Jama Internal Medicine. Däremot sågs en något ökad risk för självskada och depression. 

Annons:

5-alfa-reduktashämmare minskar bildning av dihydrotestosteron vilket i slutändan leder till en minskad prostata och därmed minskade symtom från urinvägarna.

För några år sedan fick myndigheter i USA och Kanada indikationer på att självmord och självskada kunde kopplas till behandling med läkemedelsgruppen ifråga. Detta ledde till att depression hamnade på listan över biverkningar med denna typ av läkemedel. Två tidigare studier har även visat på ett samband mellan 5-alfa-reduktashämmare och depression.

I den aktuella studien, som är den största hittills, ingick 93 000 män som stod på behandling med finasterid eller dutasterid. Dessa personer matchades med samma antal kontroller. Studien var en så kallad tillbakablickande registerstudie.

Män som påbörjade behandling med 5-alfa-reduktashämmare hade inte ökad risk för självmord. Den ökade risken att drabbas av depression var 237 per 100 000 personår och för självskada 17 av 100 000 personår.

Slutsatsen av forskarna bakom studien är att den absoluta risken för utfallen är låg och att nyttan med behandlingen överväger riskerna för de flesta patienterna.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler