Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Johan Wingborg

Utbildningar för nyanlända startar till hösten

Till hösten startar två universitetsutbildningar för apotekare med utländsk examen som behöver svensk yrkeslegitimation.

Annons:

– Det är första gången som Göteborgs universitet startar en sådan här utbildning för just apotekare. Vi har haft några utbildningar för bland annat läkare och sjuksköterskor, säger Patrik Aronsson, ordförande för utbildningskommittén för farmaci i Göteborg.

Dagens Apotek har tidigare skrivit om att regeringen gett Uppsala universitet och Göteborgs universitet i uppdrag att vidareutbilda apotekare som saknar svensk examen.

Nu är det klart att programmen på de två lärosätena startar till hösten. Ansökan öppnade tidigare den här månaden.

– Det blir en utbildning på 70 högskolepoäng som kommer att ta drygt ett år. Vi har haft tät kontakt med Uppsala när vi har utformat kursplanen så de två utbildningarna är likvärdiga, säger Patrik Aronsson.

Han poängterar att det inte är en apotekarutbildning där allt har klämts in på ett år utan en kompletterande utbildning.

– Vi fokuserar på de delar där apotekare behöver förstärkta kunskaper för att verka inom den svenska apotekssektorn. Det handlar till exempel om kommunikation, svenska författningar och svensk läkemedelstradition.

Som alternativ till den kompletterande utbildningen finns möjligheten att göra ett kunskapsprov i Uppsala för apotekare som saknar svensk behörighet.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Nyanlända får vänta på kunskapsprov

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler