Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Amgen

”Tveksam nytta av nya kolesterol­sänkare”

Varför avbröts det kolesterolsänkande experimentet Fourier i förtid? frågar forskaren Uffe Ravnskov.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:
Uffe Ravnskov, oberoende forskare.
Bild: Jan Norden

Professor Peter M Nilsson säger i Dagens Medicin nr 12/17 att det viktigaste beskedet från det senaste kolesterolsänkande experimentet Fourier är att det ”en gång för alla begraver alla tvivel om LDL-kolesterolets skadliga roll i uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom.”

Men hur förklarar han att det var 444 som dog i behandlingsgruppen men endast 426 i kontrollgruppen? Och hur förklarar han att det var fler som dog av en hjärt-kärlsjukdom i behandlingsgruppen? Om man anser att det är LDL-kolesterolet, som förorsakar våra hjärt-kärlsjukdomar, då borde en massiv sänkning av detta hos nästan 14 000 patienter med hjärt-kärlsjukdom åtminstone ha minskat dödligheten lite grand och inte ökat den.

Amgen hade planerat att experimentet skulle pågå under fyra år, men avbröt det redan efter 26 månader därför att skillnaden mellan antalet hjärthändelser hade blivit statistisk säker och större än man förväntat sig. Men varför var man endast intresserad av antalet hjärthändelser? Många av dessa läker ju ändå med obetydliga följder eller inga alls.

Jag är säker på att de flesta statin­behandlade tar medicinen för att förlänga livet. En relevant fråga till Amgen är därför varför de avbröt experimentet innan de var säkra på att detta var möjligt.

Relaterat material
Emotsedd studie öppnar för PCSK9-hämmare

Kommentarer