Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

SKL ser över riksavtal för digital vård

Avtalet som reglerar hur landsting ska ersätta varandra för vård som utförs utanför det egna landstinget är inte anpassat för digitala läkarbesök. Men en anpassning är på gång.

Annons:

Innan sommaren hoppas Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kunna ha en rekommendation för hur landstingen ska betala varandra för besök som gjorts via digitala läkartjänster, som har verksamheten knuten till andra landsting.

Den ersättning som görs mellan landstingen regleras i landstingens riksavtal. Men där finns inte digitala besök med. SKL arbetar nu med ett förslag på hur besöken ska faktureras.

– Vi försöker hitta en modell med ersättningsnivåer för digital vård, som ska gälla överallt, säger handläggaren Agneta Rönn, som samordnar arbetet på SKL.

Ett förslag ska inom kort presenteras och därefter ”processas” med landstingen innan rekommendationen blir klar. Förhoppningsvis innan sommaren.

Exempelvis har ett företag som erbjuder digitala läkarbesök avtal med en privat vårdcentral i Region Jönköpings län. Regionen debiterar hemlandstinget för den vård som givits via vårdcentralen, oavsett om det gjorts på plats eller digitalt. I Jönköping likställs digitala läkarbesök med vanliga.

Hur landstingen ersätter de verksamheter som erbjuder digitala tjänster ligger dock inom ramen för varje landstings vårdvalsregler.

Relaterat material
Västmanland jämställer digitala och analoga besök
SKL undersöker digitala läkare

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler