Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Två patienter döda efter läkarbesök

Två patienter har dött av läkemedelsförgiftning kort efter att ha besökt en läkare på en vårdcentral i Göteborg. Läkaren är nu delgiven misstanke om vålande till annans död alternativt tjänstefel, efter en granskning av Göteborgs-Posten och SVT Nyheter Väst.

Annons:

Läkaren skrev ut 1 600 tabletter i hög dos av det mycket starka morfinpreparatet oxikodon till en 21-årig man, som dog några veckor senare. Efter hans död genomfördes en granskning, vårdcentralen bad om ursäkt och lovade att se över sina riktlinjer för att förhindra fler liknande överförskrivningar.

Men bara veckor senare skrev läkaren ut 1 500 tabletter med samma preparat till ytterligare en patient. Kvinnan dog några dagar senare. Mycket tyder på att orsaken var en oxikodonförgiftning.

– Det är helt otroligt. Det är närmare en årsförbrukning som skrivit ut på en gång. Man tror inte att det kan vara sant. Läkaren verkar inte ha dragit någon lärdom av vad han gjorde sist och ledningen kan inte ha haft tillräcklig kontroll, säger Åke Blixt, kirurg med lång erfarenhet av smärtbehandling, till GP.

Läkaren påstår att han inte kände det till de nya riktlinjerna kring narkotiska preparat som infördes efter det första dödsfallet. Men det stämmer inte, enligt Vårdcentralen. Primärvårdschefen ska personligen ha gett honom papprena i handen.

Relaterat material
Läkare anmäls till åtal för överförskrivning
Läkare brottsmisstänkt efter död

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd