Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Eva Maria Broberg

Eva Maria Broberg

SLL lämnade ut patientuppgifter – bröt mot lagen

Stockholms läns landsting bröt mot patientdatalagen när ett externt företag fick direktåtkomst till patientuppgifter för ett forskningsprojekt.

Annons:

Datainspektionen har granskat hur Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, gett ett företag direktåtkomst till patientuppgifter för att få fram lämpliga patienter till ett forskningsprojekt på Karolinska institutet.

– En vårdgivare kan inte låta ett externt företag söka bland patientuppgifterna för att hitta lämpliga personer, säger Datainspektionens jurist Eva Maria Broberg, som lett granskningen.

Företaget har fått tillgång till patientuppgifterna utan att landstinget kontrollerat vilka uppgifter som faktiskt kunnat lämnas ut.

Inspektionen förelägger landstinget att inte lämna ut patientuppgifter för forskningsändamål utan föregående sekretessprövning och att de inte ges till andra än dem som enligt patientdatalagen tillåts ha direktåtkomst till uppgifterna.

– Det här beslutet har betydelse för alla vårdgivare som ger externa aktörer åtkomst till patientuppgifter för att söka efter lämpliga forskningsobjekt, säger Eva Maria Broberg i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler