
Marlene Alander, sjuksköterska, psykoterapeut, och Göran Falck, allmänläkare.

Marlene Alander, sjuksköterska, psykoterapeut, och Göran Falck, allmänläkare.
”Lyssna på oss – vi kanske sitter inne med svaret”
Vårt årslånga försök att informera psykiatrietablissemanget har uppenbarligen varit en ickehändelse, skriver två företrädare för Apoteksgårdens vårdcentrum i Kopparberg.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Socialstyrelsens lägesrapport 2017 för hälso- och sjukvården talar om bristande tillgänglighet, dåligt bemötande och svårigheter att få kontakt med vården. En annan negativ trend är de ökande sjukskrivningarna eftersom den psykiska ohälsan växt. Antalet kvinnor som insjuknar årligen har ökat med 71 procent mellan 2010 och 2015.
Vid Apoteksgårdens vårdcentrum i Kopparberg har vi bearbetat trenden sedan början av 2000-talet. 2006 inregistrerades en samtalsmottagning av internationellt mönster. Medborgare med psykisk ohälsa, i primärvården benämnd psykisk måendesvikt, har på eget initiativ utan föregående läkarbesök och remiss kunnat söka legitimerad psykoterapeut.
Vår hypotes är att en person är som mest förändringsbenägen när hen beslutar sig för att söka hjälp. Benägenheten måste utnyttjas genom ett positivt bemötande/budskap redan i telefonen. Akut samtalstid med psykoterapeut om det är kris, annars samtalstid inom en till två veckor. Då blir sjukskrivning mindre aktuell. I ett utvärderat tioårsmaterial har 60 procent förbättrats, få har blivit sjukskrivna och endast ett par har blivit långtidssjukskrivna för utmattningsdepression.
Då Försäkringskassan 2015 vädjade om bred samverkan sändes redovisningen till Läkartidningen, såvitt vi vet den enda från en samtalsmottagning i primärvården och med ansatsen att beskriva sjukskrivning för psykisk ohälsa. Efter lång betänketid beslöt redaktionsrådet att budskapet inte skulle publiceras.
Därefter har vi informerat Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), SKL:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wiselgren och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler utan någon reaktion.
Vårt årslånga försök att informera psykiatrietablissemanget har således varit en ickehändelse. Att vi sitter inne med en möjlig lösning på problemen verkar inte intressant.
Kommentarer