Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Hjärtat fick rätt om utbyte av Olysio

Förvaltningsrätten i Stockholm upphäver i en dom från den 30 mars Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets beslut som rör en sanktionsavgift mot Apotek Hjärtat. Det rapporterar nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Annons:

TLV delade ut en sanktionsavgift på 150 000 kronor efter att Apotek Hjärtat bytte ut förskrivna direktimporterade läkemedlen Olysio och Pulmicort mot parallellimporterade produkter med ett högre pris under 2015.

Apotek Hjärtat överklagade sanktionsavgiften till förvaltningsrätten, som nu alltså lämnar tillbaka målet till TLV för en ny beräkning av sanktionsavgift.

I sin överklagan yrkade bolaget att TLV:s beslut när det gäller Olysio skulle upphävas i sin helhet och att bolaget skulle befrias från sanktionsavgiften när det gäller läkemedlet Pulmicort, alternativt att avgiften skulle minskas, skriver Apoteksmarknaden.

Enligt domen saknade TLV  författningsstöd för sanktionsavgiften när det gäller utbytet av Olysio, eftersom läkemedlet inte hade förskrivits inom läkemedelsförmånen utan enligt smittskyddslagen.

Både TLV och Apotek Hjärtat var överens om att det fanns grund för att ta ut en sanktionsavgift när det gäller Pulimicort. 

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Kronans Apotek ifrågasätter TLV:s regeltolkning
Apotek Hjärtat överklagar storbot

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler