Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Helikopter från den norska räddningstjänsten.

Helikopter från den norska räddningstjänsten. Bild: Hovedredningssentralen

Jämtland tackade nej till norsk hjälp vid bussolyckan

Ivo öppnar ett tillsynsärende efter att läkare ifrågasatt Region Jämtland Härjedalens beslut att avstå hjälp från Norge.

Annons:
Lisbet Gibson.
Bild: Andreas Larsson

Hade dödsfall i bussolyckan utanför Sveg kunnat undvikas om fler akutmedicinskt kvalificerade enheter funnits på plats och hade fler skadade snabbare kunnat komma till sjukhus? De frågorna vill två läkare att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, undersöker med anledning av uppgifter om att Region Jämtland Härjedalen tackat nej till bistånd från den norska räddningstjänsten.

”Den hjälp som Norsk Räddningstjänst skulle kunnat bistå med hade med största säkerhet förkortat tiden som svårt skadade patienter behövt befinna sig på skadeplatsen innan transport till kvalificerad vård”, skriver läkarna i ett mejl till Ivo.

Med anledning av läkarnas mejl öppnade Ivo nyligen ett tillsynsärende kring hur Region Jämtland Härjedalen agerade vid olyckan utanför Sveg, där tre personer omkom och över 20 behövde sjukhusvård, varav fem för allvarliga skador. Att regionen är föremål för Ivos tillsyn är dock något som hälso- och sjukvårdsdirektör Lisbet Gibson inte känner till när Dagens Medicin kontaktar henne. Däremot bekräftar Lisbet Gibson, som också fungerade som sjukvårdsledare vid olyckan, att regionen fick erbjudande om hjälp från Norge.

– Ja, det var väldigt många som hjälptes åt. Vi hade full uppbackning från den svenska sidan och i det skedet när vi fick erbjudandet var bedömningen att vi inte behövde mer hjälp, säger Lisbet Gibson till Dagens Medicin.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler