
Bild: Thinkstock

Bild: Thinkstock
Stor stress för allmänläkarna
Sjukskrivning, stress och arbetsplatsflykt. En ny enkät visar på en ansträngd arbetsmiljö för landets distriktsläkare.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Sveriges Radios program Kaliber har i samarbete med Sveriges Radio P4 Östergötland skickat ut en enkät till 1 300 av landets distriktsläkare. Av de omkring 900 läkare som svarat framgår att 609 anser att de har för många patienter för att hinna med. Hälften av läkarna som svarat jobbar deltid för att orka med och 163 uppger att de blivit sjukskrivna på grund av stress i sitt arbete.
Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet och tidigare ordförande i Distriktläkarföreningen, är överraskad av resultatet och uppger att det nu ser värre ut nu än vad det gjorde för par år sedan.
– Jag tänker på vakansgraden och att fler förefaller vara, eller har varit, sjukskrivna för det här och en femtedel är verkligen en alarmerande signal – en varningsklocka, säger han till radion.
Enligt radion har också närmare 260 läkare, av de 900 som svarat, bytt arbetsplats på grund av för hög arbetsbelastning. Och ungefär lika många överväger också att lämna yrket.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.