Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Avtal för kedjorna klart nästa vecka

Fackförbundet Sveriges Farmaceuter har slutit kollektivavtal med Almega för en del av sina medlemmar. Nu återstår det att förhandla klart ett kollektivavtal för merparten av medlemmarna som är anställda på apotekskedjorna.

Annons:

När räknar ni med att kollektivavtalet för apotekskedjorna ska vara klart?

– Vi kommer att träffa vår avtalspart Svensk Handel i nästa vecka. Så under nästa vecka är en rimlig prognos. Det är alltid svårt att säga när det är två parter som ska komma överens, säger Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg, till Dagens Apotek.

Ni har valt att sluta sifferlöst avtal med Almega – vad innebär det för medlemmarna?

– Vi fortsätter på den väg, som vi har haft för apoteksmarknaden sedan många år tillbaka – det vill säga ett lönebildningsavtal utan på förhand fast utrymme. I de årliga lönerevisionerna finns ingen bestämd pott. Den här typen av lönebildningsavtal har vi haft så länge jag kan minnas.

Sifferlöst avtal innebär att de lokala lönerevisionerna blir vad de blir. I princip är det vid lönesamtal mellan chef och medarbetare som lönerna fastställs.

– Det ger våra medlemmar bra möjligheter att påverka sin lön. Just nu är det stor efterfrågan på farmaceuter, så vi har ett läge där vi känner oss trygga med att våra medlemmar kan få en bra löneutveckling. Nyexaminerade farmaceuter kan till och med gå in i en anställning med högre lön än de som har jobbat många år. Så apoteken måste kanske justera övriga medarbetares löner för att få en bra lönestruktur, men den diskussionen tas lokalt. 

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Nytt kollektivavtal mellan Sveriges Farmaceuter och Almega

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler