Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kronans Apotek har fått en ny organisationsstruktur med färre regioner.

Kronans Apotek har fått en ny organisationsstruktur med färre regioner. Bild: Hanna Olsson

Kronans Apotek omorganiserar

Kronans Apotek har fått en ny plattare regionsstruktur där 15 regioner har blivit sex. Ett övre chefsled med två försäljningschefer har tagits bort. Förändringen började gälla den 1 maj.

Annons:
Birgitta Berntsson, ordförande för Akademikerföreningen på Kronans Apotek.
Bild: Privat

”Med större regioner får försäljningsorganisationen ett ledningsteam som består av färre personer. Tanken med omorganisationen är att skapa större genomförandekraft, kortare avstånd mellan apotek och driftsledning, förbättra kommunikationen, och att regioncheferna får ett större mandat. Alla sex regionchefer har farmaceutisk kompetens”, kommenterar Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, i ett mejl till Dagens Apotek.

– Kronans ledning ansåg att det var för långt avstånd mellan ledningen och apoteken. Därför beslutade de att ta bort de två försäljningschefstjänsterna, säger Birgitta Berntsson, ordförande för Akademikerföreningen på Kronans Apotek, till Dagens Apotek.

Hur har personalen på Kronan reagerat på omorganisationen?

– Både och. Några tycker att det är bra och är positiva till en ny organisation med kortare informationsvägar. Samtidigt tycker en del att det är tråkigt att bra och populära regionchefer och försäljningschefer, som hade varit med länge, och arbetat på olika befattningar på Kronans Apotek, inte är kvar i företaget. Det är framförallt apotekscheferna som har kontakt med regioncheferna, säger Birgitta Berntsson.

– En del av informationen från ledningen når aldrig ner till de som jobbar på golvet ute på apoteken. Och likadant är det med information som ska gå andra vägen, från golvet och uppåt. Så när det gäller information hoppas vi att det ska bli bättre med den nya organisationen. Sedan förstår jag också att apotekschefer som har haft en regionchef de har gillat tycker att det är tråkigt när de inte får ha kvar samma chef, fortsätter hon.

Vad hände med personerna som hade de tidigare chefstjänsterna?

– En del sade upp sig, andra har andra arbetsuppgifter. De fick söka de sex nya regionchefstjänsterna och distriktchefstjänsterna som skulle tillsättas. Under de sex regioncheferna har i dagsläget tio distriktschefer tillsatts.

”Den nya distriktsnivån, som ligger under regionnivån, ska tio distriktschefer ansvara för vardera cirka 25 apotek. I den nya organisationen kommer de mellanstora och mindre apoteken att få mer stöd av distriktscheferna och de stora apoteken kommer att få fullt fokus från regioncheferna. Därmed får vi ett tätare och bättre samarbete mellan apotek och drift- och försäljningsledning”, skriver Andreas Rosenlund sitt mejl.

Det finns några apotek där personalen varit missnöjda med att de inte har kunnat ta en normal lunchrast, utan har fått arbeta med måltidsuppehåll.

– Det handlar då ofta om små apotek, och gäller framför allt farmaceuter men ibland också apotekstekniker. På vissa ställen får man inte stänga för lunch när apoteket ligger i till exempel en galleria. Men jag vet inte om anställda på Kronans Apotek är värre drabbade än vad anställda på andra kedjor är när det gäller just det här, säger Birgitta Berntsson.

Kronans personal har också i en del fall varit kritiska mot systemet med utlåning, det vill säga att anställda måste jobba på annat apotek, enligt Birgitta Berntsson.

– Men inte heller det är unikt för Kronans Apotek. Kedjan har i dag traineer som bland annat åker runt i landet. Vi har haft system med rörliga tjänster tidigare, men det håller på att omorganiseras till en kompetenspool för att utlåningen mellan apoteken ska minska. Detta för att de anställda som inte vill, inte heller ska behöva flyttas runt så mycket, säger Birgitta Berntsson.

Hon är själv legitimerad receptarie, och är i dag anställd som en av apotekskedjans så kallade rörliga resurser och arbetar främst i Halland.

– Jag har varit knuten till Falkenberg, men min nya chef sitter i Göteborg och riktigt hur det ska fungera framöver får vi se, säger hon.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Kronans Apotek tappade 30 procent

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler