Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kajsa Dovstad (L), ledamot regionfullmäktige Uppsala och läkarstudent.

Kajsa Dovstad (L), ledamot regionfullmäktige Uppsala och läkarstudent.

”Patienterna måste få vård också när det är sommar”

Mitt förslag syftar till att avlasta sönderstressade sjuksköterskor, skriver läkarstudenten Kajsa Dovstad i en debattreplik.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:

Vivi Lundberg och Milo Bescher, ordförande och vice ordförande för Vårdförbundet Student, vill inte att läkarstudenter ska få hantera medicin i slutenvården och därigenom avlasta sjuksköterskor.

Vårdförbundet Student vill lösa sjuksköterskebristen med ”vettiga förhållanden och en rimlig ingångslön samt löneutveckling ”. Bescher har stött en manifestation för 30 000 som ingångslön för sjuksköterskor, vilket är mer än vad många underläkare tjänar. Löneutvecklingen för sjuksköterskor är dock dålig och måste bli bättre. Men det leder inte automatiskt till en mer hållbar sommarsituation i vården.

Enligt SCB-rapporten ”Sjuksköterskor utanför yrket” arbetar 8 procent av Sveriges 111 000 legitimerade sjuksköterskor utanför sjuksköterskeyrket och utanför hälso- och sjukvården. Även om varenda en av dessa 8 880 personer skulle komma tillbaka till vården hade semesterpusslet för alla sjuksköterskor varit svårt att lösa. När alla vill ha semester samtidigt är det rimligt att studenter avlastar ordinarie personal på sina sommarjobb – så fungerar det i andra branscher.

“Jag kämpar gärna för att sjuksköterskor får en rimlig löneutveckling och bra arbetsvillkor. ”

Lundberg och Bescher anser att större ansvar för läkarstudenter riskerar patientsäkerheten. De sätter likhetstecken mellan patientsäkerhet och sjukskötersketäthet. För det första innebär inte förslaget att läkarstudenter får administrera läkemedel att sjukskötersketätheten måste minska. Tvärtom: Kan läkarstudenter bidra till en mer hållbar arbetsmiljö kan det leda till att fler sjuksköterskor stannar i vården. För det andra går det inte att dra slutsatsen att patientsäkerheten hotas om läkarstudenter avlastar sjuksköterskor med läkemedelshantering utifrån de generella studier om sjuksköterskebemanning som är gjorda. För det tredje mäter de studierna ofta bara patientsäkerhet på sjukhus och tar inte hänsyn till att patienter som inte får plats på sjukhus inte får vård. Platsbrist är dessutom i sig en patientsäkerhetsrisk.

Läkarstudenter på högre terminer vet mycket om läkemedels verkningsmekanism, biverkningar och hur patienten bäst informeras – de kunskaper som Vårdförbundet Student anser är viktiga för säker läkemedelshantering. Ansvarsfrågan för icke legitimerad personal går att hantera med delegering.

Jag kämpar gärna för att sjuksköterskor får en rimlig löneutveckling och bra arbetsvillkor. Mitt förslag syftar till att avlasta sönderstressade sjuksköterskor. Framför allt syftar det till att patienter ska få vård, också när det är sommar. Den kampen borde vi föra tillsammans.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler