Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Spred felaktigheter om vaccin till föräldrar

Det går bra att vänta med att vaccinera barn mot mässling, röda hund och påssjuka då dessa sjukdomar ”har en positiv inverkan på den personliga utvecklingen”.

Annons:

Så lät det när den antroposofiska barnavårdscentralen Allvis i Stockholm bjöd in nyblivna föräldrar till informationsträff, rapporterar Dagens Nyheter.

Homeopatisk medicin till barn rekommenderades på samma träff, och när en pappa frågade om det kan vara positivt att smittas av mässling svarade föreläsaren att ”i västvärlden är barnsjukdomar inget man dör av”.
Verksamhetschefen på Allvis beklagar att det gavs felaktig information av en konsult under informationsträffen. Nu ska Stockholms läns landsting se över barnavårdscentralens vårdavtal.

– Jag blir väldigt upprörd när jag hör detta, och om det stämmer så är det mycket allvarligt. Här finns det riktlinjer och vaccinationsprogram som en barnavårdscentral har skyldighet att följa, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, till DN.

I Sverige har föräldrar rätt att tacka nej till att vaccinera eller vänta med att vaccinera sitt barn. Vaccinationsglappet i Europa har dock medfört att det under årets två första månader rapporterades mer än 1 500 fall av mässlingen. I världen är mässling en av de främsta orsakerna till dödsfall bland barn.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler