Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Ersättning för digital vård halveras

UPPDATERAD Ersättningen till de företag som levererar digitala vårdbesök kan halveras enligt ett beslut från SKL.

Annons:

I dag är Region Jönköpings läns taxa för ersättning för digitala vårdbesök normen för landstingen. Detta eftersom de två största aktörerna inom digital vård är underleverantörer till privata vårdcentraler i Jönköping. I dag är standardersättningen för digitala vårdbesök i Region Jönköpings län 1 200 kronor och det är denna summa som övriga landsting betalar när patienter bosatta i deras landsting gör digitala vårdbesök hos någon av de två stora aktörerna.

Många landsting har ifrågasatt ersättningen och om de är skyldiga att betala enligt riksavtalet om utomlänsvård. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har därför tidigare inlett en översyn av riksavtalet om utomlänsvård. Nu har SKL:s sjukvårdsdelegation och styrelse fattat beslut om en rekommendation att SKL:s medlemmar ska fakturera 650 kronor för utomlänsbesök i primärvården, vilket är vad de digitala läkarbesöken räknas som.

–   Ny teknik borde leda till att kostnaderna blir lägre och att ersättningen därmed blir lägre. Vi har tillsammans med landstingens ekonomidirektörer kommit fram till att det här är en rimlig nivå, säger Dag Larsson (S), ordförande i sjukvårdsdelegationen. 

En av de stora aktörerna inom digital vård, Min Doktor, riktar skarp kritik mot förslaget till sänkt ersättning.

–  Det finns ingen som kan bedriva vård för den ersättningen. Våra kostnader är ungefär 1 000 kronor för att producera ett digitalt besök, eller ärende, som vi kallar det, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor till Dagens Nyheter.

Under hösten kommer SKL att fortsätta arbetet med att utreda hur sjukvården kan underlätta för möjligheter till fler digitala vårdbesök. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler