Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Industrins utbetalningar till läkare under lupp

Är du kirurg och man? Då har du mest troligt fått mer pengar från industrin än övriga läkare, i alla fall om du bor i USA. Detta enligt en studie publicerad i Jama.

Annons:

Under 2015 har närmare hälften av alla amerikanska läkare fått utbetalningar från industrin till en total summa på närmare två och en halv miljarder dollar, enligt studien. Övervägande del av dessa var män, närmare 70 procent. Kirurger hade högre sannolikhet att få pengar och erhöll i genomsnitt tre gånger mer pengar än allmänläkarna.

Ersättningarna kategoriserades utifrån tre områden nämligen generella ersättningar som inkluderade konsultavgifter och mat/dryck, ägarintressen som exempelvis royalties och forskningsbetalningar. Störst summa pengar tillhörde den förstnämnda kategorin.

Begränsningar med studien, som var baserad på register och tillbakablickande, var enligt forskarna att det fanns flera faktorer som inte gick att ta hänsyn till utifrån de databaser som användes. Exempel på sådana faktorer är läkarens ålder, karriärlängd och etnicitet som potentiellt kan ha påverkat resultatet. Inte heller undersöktes om utbetalningarna hade någon koppling till läkarens förskrivning eller användning företagens produkter.

Läs mer i abstract:

Kathryn Tringale med flera. Types and Distribution of Payments from Industry to Physicians in 2015. Jama, publicerad online den 2 maj 2017. Doi: 10.1001/jama.2017.3091

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler