Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lars Ohly.

Lars Ohly. Bild: Gabriel Liljevall

Lars Ohly kan få nytt toppjobb

Tidigare partiledaren i Vänsterpartiet Lars Ohly kan få ett nytt toppjobb, när nuvarande Handikappförbundens ordförande Stig Nyman avgår. Lars Ohly är hetaste kandidaten till ordförandeposten. 

Annons:

Valberedningens hetaste namn som ersättare till Stig Nyman är Lars Ohly. Denne har haft en lång period utan uppdrag, sedan han avgick som partiledare för Vänsterpartiet. Stig Nyman uppger att den trolige ersättaren är ”helt rätt person”.

– Han vet också var dörrarna finns och kan företräda förbundet inför myndigheter, men även inför regeringen, säger Stig Nyman.

Tilläggas ska att Lars Ohly formellt inte har tilldelats jobbet, men Nyman säger att han är nominerad och att det är ”ytterst sannolikt” att han får det.

Samtidigt ska HSO, som tidigare stod för Handikappförbundens samarbetsorgan, numera Handikappförbunden, byta namn till Funktionsrätt Sverige.

– Världsorganisationen WHO gick ifrån handikappbegreppet för 20 år sedan och Socialstyrelsen för tio år sedan. Så det är dags att byta även för oss, säger Stig Nyman.

Med namnet Funktionsrätt Sverige ska organisationen stärka kopplingen till mänskliga rättigheter och synliggöra att personer oavsett funktionsnedssättning har rätt till självbestämmande och full delaktighet. Med namnbytet vill man fokusera bort från begreppet handikapp och istället inrikta sig på rätten till lösningar, oavsett funktionsförmåga.

Förutom sitt uppdrag som ordförande på Handikappförbundet sedan 2015 har Stig Nyman även arbetat som landstingsråd i Stockholms läns landsting och som partisekreterare för Kristdemokraterna.

– Jag kommer nog i mycket högre utsträckning leva pensionärsliv framöver. Jag fyllde 74 år i går och vill träffa familjen mer.

Han lämnar även sina uppdrag i Storstockholms Diabetesförening, men håller öppet för fortsatta uppdrag även där. Han planerar även att arbeta vidare med Diabetesorganisationen i Sverige, som kommunalpolitiker för Kristdemokraterna i Vallentuna och som styrelseledamot i en forskningsstiftelse.

Dagens Medicin söker Lars Ohly för en kommentar.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler